Find vej: Forside » Artikler

Velkommen til vores store artikel database. Vi opdatere løbende med nye artikler & nyheder med alt om branchen. Det vil snart blive muligt for vores kunder og brugere som har relevant indhold, at uploade nyheder & artikler til vores database.

Nordsjællands bedste udsigt sat til salg

Med Hornbæk Vandværks salg af det 15 meter høje vandtårn tæt på centrum i den kendte badeby på Nordsjællands kyst vil den rette køber kunne skabe en unik bolig med 360 graders udsigt over både Hornbæk Sø og Øresund. Salget sker, fordi tårnet ikke længere er i brug, fordi vandforbruget er faldet drastisk.Hornbæks, for ikke at sige Nordsjællands, bedste udsigt er nu til salg - eller sagt med andre ord: Hornbæk Vandværk har sat den nordsjællandske kystbys vandtårn tæt på centrum til salg. For under to millioner kr. kan man erhverve sig 360 graders udsyn i 15 meters højde til både by, sø, strand, skov, hav og Sverige. Tårnet vil ganske vist kræve en større ombygning, men for den rette ejer er det er en unik mulighed for at skabe en unik bolig, for ingen andre får tilladelse til at bygge i den højde andre steder i byen. Tænk at kunne sidde hver aften og se solen gå ned i..

Sæson for byggesjusk – derfor skal du vælge en håndværker med garantiordning

Højkonjunktur er lig med stigning i antallet af sager om byggesjusk. Det er derfor en god idé at sikre dig, at håndværkeren er omfattet af en garantiordning.Uanset, om du skal have lagt nyt tag, lavet nyt køkken eller skiftet døre og vinduer, bør du vælge en håndværker, der er dækket af en garantiordning. Hvis uheldet er ude, og der er fejl og mangler ved det udførte håndværksarbejde, kan det blive en dyr affære, hvis håndværkeren ikke er dækket af en garantiordning.Hvad er en garantiordning?Flere brancheorganisationer har oprettet garantiordninger, som dækker deres medlemmers håndværksarbejde for private kunder. Når du vælger en håndværker dækket af en garantiordning, får du altså en ekstra økonomisk sikkerhed i tilfælde af, at der er fejl og mangler ved det udførte arbejde. Du er selvfølgelig også altid beskyttet via lovgivningen. Men hvis håndværkeren f.eks. går konkurs,..

Undertaget får huset til at holde længere

Huntonit sikrer effektiv beskyttelse og lader huset åndeTagets kvalitet er vigtigt for husets holdbarhed og levetid – og det rigtige valg starter med undertaget. Dette gælder både ved nybyggeri og når et eksisterende tag skal renoveres.Undertaget skal have styrken til at beskytte tagkonstruktionens spær, lægter, isolering og øvrige elementer mod indtrængende nedbør som regn og sne. Derfor skal det være holdbart og tæt, men samtidig af et materiale, der lader huset ånde.Hvor længe holder tagdækningen?Tegltage er stadig populære, og med en levetid på 60 år eller mere kræves der et undertag, der også holder længe. Undertage fra Huntonit, der er fremstillet af træfiber-plader på virksomhedens fabrik i Kristianssand, opfylder disse krav og er derfor blevet en kendt succes i dansk byggeri. Huntonit undertage er udviklet til et barsk klima og importeres af A. Rindom A/S, der har..

Virksomhederne møder større kommunal venlighed

Dansk Byggeri kan se, at erhvervsvenligheden er steget i kommunerne. De årlige målinger nytter med andre ord. Der er sket en generel forbedring på ikke færre end 15 af de 31 parametre, som Dansk Byggeri hvert år måler kommunerne på. På otte områder er det dog gået tilbage.Dansk Byggeri uddeler hvert år i eksamenstiden karakterer til kommunerne i forhold til erhvervsvenlighed. Det er nu sket i syv år, og det ser ud til, at kommunerne også i det seneste år har lagt sig i selen for at gøre det bedre. - Det er ikke bare parader, undskyldninger og bortforklaringer, vi møder i dialogen med kommunerne. Nej, der er faktisk en udtalt velvilje og nysgerrighed - og dermed et ønske om at gøre det bedre, fortæller erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri, der har ansvaret for de årlige analyser af erhvervsvenligheden. Det er ifølge Torben Liborius et klart signal om, at det nytter..

Hver femte har udført ulovligt el-arbejde i hjemmet

En ny stikprop, udskiftning af stikkontakt eller en ny termostat til gulvvarmen. Det lyder måske som en opgave, enhver handyman kan klare og dermed spare timelønnen til elektrikeren.Faktisk viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for energiselskabet NRGi, at hver femte på et tidspunkt har pillet ved elinstallationer, selvom arbejdet burde foretages af en fagmand. Det er et problem og kan i værste fald have voldsomme konsekvenser, advarer energirådgiver hos Benny Hebsgaard.”Man bør aldrig udføre elarbejde, hvis man er det mindste usikker. Selvom relæet skal slå installationen fra som sikkerhed, er det ikke altid tilfældet. I værste fald kan man få så voldsomt stød, at det er livsfarligt”, forklarer han. Men hvad må du egentligt selv gøre, og hvad skal du have en professionel til at klare? ”Så længe strømmen er afbrudt, kan man selv udskifte fatninger, stikpropper og kontakter fx på..

Lægemiddelstyrelsen vil være nr. 1 i energibesparelser

CTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> Lægemiddelstyrelsen vil være nr. 1 i... // # ###################################################################### # // // # Form validation customer to_payment // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $("#form_to_payment").validate({ rules: { accept_terms: { required: true } }, messages: { accept_terms: { required: 'Du skal accepterer handelsbetingelserne' } }, errorLabelContainer: "#error" }); }); // # ###################################################################### # // // # Form validation Search // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $("#pwsearch").validate({ rules: { q:..

Det skal du vide om køb af ejendom på tvangsauktion

Muligheden for at gøre en god handel er dét, der driver de fleste, som vælger at købe ejendom på tvangsauktion, men der er ingen returret ved køb på tvangsauktion, så det gælder om at gøre et grundigt forarbejde. Læs rådene fra advokat Niels Rud Aamann, der er specialiseret i køb af ejendom på tvangsauktion.Forarbejdet er forudsætningen for at gøre en god handel ved køb på tvangsauktion. Ud over den manglende returret er det blandt andet de ansvarsfraskrivelser, der følger med ejendommen, som du skal være opmærksom på.Grundigt forarbejde er en nødvendighedDu kan altid få en besigtigelse af ejendommen forud for auktionsdagen, men ofte sættes der kun kort tid af til dette umiddelbart inden auktionen. Hvis du har behov for flere besigtigelser for at kunne træffe dine beslutninger, risikerer du at komme til kort, så det er en god idé at tage en fagperson med, hvis du ikke selv har..

Ny isoleret tumling-skruetrækker fra Wiha er sikker op til 1000 volt

Som den første af sin slags lancere Wiha en ny 1000V isoleret tumling skruetrækker som beskytter brugeren, ved arbejde i forbindelse med elinstallationer. Softfinish håndtaget og de medfølgende SlimBits måler tilsammen blot 105 mm, og samtidig er tumlingen VDE godkendt til at kunne klare op til 1000 volt.Elektrikere har ofte behov for små, korte håndværktøjer, når de arbejder på steder med meget lidt plads – fx i kabinetter og målerskabe, når der skal fastgøres skruer på maskiner eller opsættes køkkener. En ny, VDE-godkendt Tumling-skruetrækker fra Wiha er kun lidt over 10 cm i længden, men giver alligevel sikkerhed i arbejdet. ”Skruetrækkeren er virkelig bekvem. Den har et godt greb, det er nemt at udskifte de smalle bits, og tumlingen kan komme ind selv de mindste steder. – Og så er det jo helt unikt, at den trods sin størrelse er godkendt op til 1000 volt,” lyder det..

Det gamle tag kan blive som nyt med tagmaling!

Selv om taget ser slidt og falmet ud, er det langt fra sikkert, at det skal udskiftes. Mange tage kan nøjes med en tagmaling og vil bagefter fremstå som nye.Ifølge Tagmalerforeningen i Dansk Byggeri kan et godt tag holde i mange år – særligt, hvis det vedligeholdes. Med en tagrenovering vil tagets levetid nemlig forlænges, så udskiftningen af selve taget kan skydes i 10-15 år. Det kan derfor godt betale sig at undersøge, om dit tag reelt trænger til en udskiftning eller blot kan friskes op med en renovering. Få et tagtjekDet er altid en god idé at få tjekket tagets sundhedstilstand. Sol, frost og nedbør sætter sine spor, men det er ikke nødvendigvis det samme som, at taget er nedslidt og skal udskiftes. Selv et 30-40 år gammelt tag, der ser slidt og falmet ud, kan sagtens være i god stand. Du bør derfor altid få tjekket dit tag af en fagmand, hvis du overvejer at udskifte..

Kvinderne indtager bygge- og anlægsbranchen

Antallet af kvinder i bygge- og anlægsbranchen er stigende, og i 2016 fik 508 kvinder fra en af bygge- og anlægsuddannelserne en praktikpladsaftale. Der er stadig flest kvinder på bygningsmaleruddannelsen, men en tredjedel vælger andre fag i branchenDe fleste anser nok bygge- og anlægsbranchen for at være en mandeverden, og det er den også. Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik, som er fra 2015, er der godt 15.000 kvinder beskæftiget i branchen, hvilket svarer til cirka 9 procent af det samlede antal beskæftigede i et af bygge- og anlægserhvervene. Blandt kvinder på bygge- og anlægsuddannelserne er det mest populære fag stadig bygningsmaler. I 2016 udgjorde antallet af kvindelige bygningsmalerelever næsten to tredjedele af alle de kvinder fra en af bygge- og anlægsuddannelserne, der fik en praktikpladsaftale. - Det går den rigtige vej, og flere kvindelige bygge- og anlægselever..

Blødgøringsanlæg – godkendt til drikkevand: Øget efterspørgsel på kalkfrit vand

Blødgøringsanlæg er endelig blevet godkendt til drikkevand. Nu kan både det varme og kolde vand blive kalkfrit. Det vil betyde en øget efterspørgsel på blødgøringsanlæg til villaer og større ejendomme, og at det med fordel også kan medtænkes i byggeprojekter.Der vil fremover komme mere fokus på BWT’s blødgøringsanlæg, efter at de er blevet godkendt til drikkevand. Ifølge Steen Mikkelsen, teknisk konsulent, BWT er det nemlig boligejerne og brugerne, der bliver de helt store vindere, når de slipper for besværlig rengøring, afkalkning af elektriske apparater med varmelegemer og dyre reparationer som følge af kalkbelægninger. VVS-branchen kan derfor forvente en øget efterspørgsel på installering af blødgøringsanlæg. Samtidig er det en oplagt mulighed at tilbyde kunderne blødgøringsanlæg i forbindelse med, at der udskiftes armaturer, toiletter eller..

Bedre bundlinje ved at investere i det rigtige ventilationsanlæg

Reduktion i medarbejdernes sygefravær, færre påbud og bøder fra Arbejdstilsynet – og en lavere varme- og el-regning. Der kan være store gevinster at hente for autoværksteder ved at investere i det rigtige ventilationsanlæg, lyder det fra Caverion, der er eksperter på området.Ligesom i en række andre tekniske industrier er der meget lovgivning, der skal overholdes i autobranchen. Det gælder blandt andet inden for indeklima, hvor ventilationsanlægget skal dimensioneres korrekt for at overholde reglerne på området. Sker det ikke, kan der vanke både påbud og bøder fra Arbejdstilsynet.- Men udover at undgå bøder er der faktisk en række positive gevinster ved at få tjekket sit ventilationsanlæg og måske overveje en opdatering - eller direkte en udskiftning, lyder meldingen fra servicetekniker Jimmy Slot Jensen, der er ekspert i tekniske installationer til smede- og autoværksteder.Færre..

JobTeam Vikar og Rekruttering åbner kontor i Viborg

JobTeam Vikar og Rekruttering åbner kontor i Viborg.Det nye kontor er målrettet rekruttering til byggeriet, og den daglige leder har selv brancheerfaring: "Jeg er uddannet håndværker og har boet og arbejdet både i Danmark og udlandet, blandt andet 7,5 år i Norge, to år Grønland og fem år i Tyskland, så jeg ved, hvad kunderne skal bruge", siger Svend Aage Hedensted, der er daglig leder det nye kontor. Udover arbejdet som håndværker har Svend Aage Hedensted tidligere arbejdet med rekruttering til norske firmaer, samt leveret håndværker til tyske virksomheder. "I de seneste år har jeg arbejdet med rekruttering af både udenlandsk og dansk arbejdskraft til danske virksomheder hovedsageligt inden for byg og industri", forklarer Svend Aage Hedensted.Målrettet byggebranchenJobTeamByg Viborg finder vikarer og kandidater til byggebranchen, uanset om man har brug for ufaglærte eller faglærte..

Kæmpebesparelse: Nyt ventilationsanlæg giver boligejere luft i økonomien

Fleksibel Combi 185 BP-løsning med både indbygget ventilationsanlæg og varmepumpe fra ventilationsproducenten Genvex A/S sparer boligejere for op mod 66 procent på elregningen.Så er der godt nyt til danske boligejere på udkig efter billigt vand, varme og ventilation.Ventilationsproducenten Genvex A/S kommer nu på markedet med en ny og forbedret udgave af deres klassiske kombinationsanlæg, som har fået navnet Combi 185 BP. Anlægget kan både producere varmt vand, rumopvarmning og ventilation.Samtidig leverer den økonomiske varmepumpe billigere varme end en el-radiator. Det betyder, at en familie kan spare op til 66 procent på elregningen, viser beregninger fra Genvex A/S.Sparer to tredjedele i forhold til el-radiatorer- Combi 185 BP er målrettet familier i små og mellemstore boliger, som ønsker værdi for pengene. Anlægget har en COP-værdi på 3,2, dvs. en energieffektivitet,..

Minister sætter sporbygningen på Danmarks første højhastighedsbane i gang

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt satte fredag den 28. oktober gang i sporlægningen på Den nye bane København-Ringsted.Markeringen sker i forbindelse med baneprojektets overgang til en ny fase, nemlig udlægning af sveller og skinner. Ministeren sørgede for at sætte den store portalkran i gang med at transportere 10 unikke sveller på det 300 meter lange sporlægningstog.Med overgangen til den nye fase markerer Banedanmark en vigtig milepæl i projektet. De store anlægsarbejder med jordkonstruktioner, broer, tunneller, faunapassager, stier, vejomlægninger mv. er afsluttet på det meste af den 60 km lange strækning. Mange steder er første lag skærver allerede udlagt. Som tak for det gode samarbejde med kommunerne har Banedanmark i dagens anledning sørget for, at 10 sveller udstyres med byvåbener fra hver af de ti kommuner, som banen fra december 2018 kører igennem...

Så er det ud! Boliger fortrænger Gør-Det-Selv-pioner i Silkeborg

CTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> Så er det ud! Boliger fortrænger Gør-Det-Selv-pioner i... // # ###################################################################### # // // # Form validation customer to_payment // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $("#form_to_payment").validate({ rules: { accept_terms: { required: true } }, messages: { accept_terms: { required: 'Du skal accepterer handelsbetingelserne' } }, errorLabelContainer: "#error" }); }); // # ###################################################################### # // // # Form validation Search // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $("#pwsearch").validate({ rules:..

Intelligent brug af data giver store besparelser på ejendomsdriften

Traditionel ejendomsdrift udfordres af nye teknologier, hvor avanceret sensor-teknologi og intelligent brug af data sætter nye standarder. Og det er bare med at sætte i gang, da optimeringen kan sikre mellem 15-20 procents besparelser, lyder det fra Coor, der er en af frontløberne inden for facility management.I regeringens nye redegørelse for Danmarks digitale vækst er en af konklusionerne, at Danmark halter bagefter de andre EU-lande, når det gælder anvendelse af de allernyeste digitale tendenser i praksis.En af de virksomheder, der har fulgt med den europæiske udvikling, er Coor, der har ansvar for op mod 20 mio. kvadratmeter i hele Norden. Ved at kombinere avanceret sensorteknologi, QR-koder og monitoreringsløsninger med datadrevne processer leverer virksomheden intelligent ejendomsdrift og energioptimering, der ser usædvanligt let og overskueligt ud på kundesiden, men som..

Fremtidens fjernvarme-units sikrer nyt niveau for energi-udnyttelse

Intelligent vandvarmer og vejrkompenseret varme til direkte anlæg med HomeHeatNu har Hoval udviklet nye fjernvarme-units med intelligente fordele. HomeHeat i versionerne VV, S og VX er fuldisolerede fjernvarmestationer, der har vejrkompensering og lever op til DS452-kravene, så varmetabet er minimalt.Brugsvand har høj prioritetHomeHeat er baseret på højtydende brugsvandvekslere, som kombineret med Hovals intelligente regulering sikrer optimal afkøling til fjernvarmeværket – både under tapning og i tomgang.Der er ekstra fokus på komforten i S og VX versionerne, der har 100% brugsvands-prioritering. Så når der tappes brugsvand, sørger styringen for at slukke cirkulationspumpen til varmekredsen. Selv når forsyningstemperaturen ændres med årstiderne, holder den intelligente styring brugsvandets temperatur konstant, og vejrkompenseringen - der opfylder DS469-standarden – er..

Akademikere sparker døren ind til byggefirmaer

Det mærkes, når efteråret melder sig med kulde og regn, at mange sommerhuse holder dårligt på varmen. Men der er endnu tid til bruge boligjob-ordningen, så du næste år kan bo lunt og godt langt ind i den kolde tidDer har indtil nu ikke været mange akademikere at spotte blandt medarbejderne i frokoststuerne omkring i de danske byggevirksomheder. Men de seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der arbejder knap 2000 universitetsuddannede branchen, og det tal viser en stigning på otte procent siden 2008. - Vi ser i dag, at også små og mellemstore virksomheder ansætter akademikere, der ikke blot kan tage sig af de mere administrative ting, men også kan hjælpe virksomheden med at lægge strategi og vinde større ordre, siger underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl. En rapport fra fagforbundet djøf bekræfter tendensen, at også små og mellemstore virksomheder ansætter flere..

Innovativ pensel revolutionerer præcisionsmaling

Den nye Spekter PRO præcisionspensel har et unikt design, der sikrer skarpe kanter og hjørner. Penslen har et enestående designet skaft, der giver en uhørt høj grad af kontrol over malerarbejdetAt male skarpe præcise hjørner og kanter er traditionelt noget, der kræver afdækning og en meget sikker hånd. Den helt nye unikke pensel fra Spekter med TriTech™-teknologi har et specielt trekantet penselhoved, der gør, at afdækning ikke længere er nødvendig.Samtidig er skaftet designet, så det er behageligt at bruge dagen lang, og så det har flere grebszoner, hvilket er med til at gøre præcisionsmaling meget lettere.”Under udviklingen af Spekter PRO præcisionspensel sigtede vi efter at gøre præcisionsmaling meget lettere. Samtidig skulle vores brugere få en følelse af, at man maler som en kunstner med meget stor kontrol over præcisionsarbejdet,” forklarer Peter Sandström, Project Manager.Da..

Fleksibel strålevarme til fysik og madkundskab

Der er tænkt i utraditionelle varmeløsninger i en ny tilbygning på Brønshøj skole, hvor den rådgivende ingeniør fra Orbicon har anbefalet strålevarme – ikke kun til den nye multihal og multisal, men også til faglokalerne, hvor man ønsker en fleksibel og hurtig styring af temperaturen, da lokalerne ofte står tomme.Strålevarme har længe været en populær løsning til store rum som sportshaller og lagerbygninger, hvor man opnår både besparelser og bedre komfort med strålevarmepaneler i loftet fremfor opvarmning med radiatorer eller ventilation.Men det er nytænkning, at Orbicon vælger strålevarme til mindre rum som de nybyggede faglokaler på Brønshøj skole. ”Vi er klar over, at strålevarme ikke er et traditionelt valg til faglokalerne, men løsningen er valgt fordi det er fleksibelt og varmen hurtigt kan reguleres op eller ned afhængigt af, om lokalerne er fyldt med elever eller står tomme..

Hvor går grænserne?

Hvad er kravene til et murerarbejde, og hvad skal fx en tømrer forvente at møde op til, når han overtager et byggeri? Med Dansk Byggeris toleranceprojekt får du både konkrete svar og styr på kvalitet og produktivitetEntreprenører og håndværksvirksomheder peger ofte på, at nogle af de væsentlige årsager til kvalitetsproblemer i byggeriet skal findes i grænsefladerne mellem bygningsdelene og de mange forskellige fag, der er involveret i et byggeprojekt. Der findes talrige eksempler fra praksis på, at der i projektering og planlægning ikke er gjort tilstrækkeligt for at sikre, at udfaldskrav for ét fag stemmer overens med indfaldskrav for de efterfølgende fag, samt at der er sammenhæng mellem kutyme og praksis i de forskellige led i leverancekæden. - Der projekteres i stigende grad med brug af digitale værktøjer, og der arbejdes med forskellige leverancesystemer herunder også..

Nye færdselsregler gør byggeopgaver mere rentable

Murerentreprenørfirmaet Stenklint A/S glæder sig over de nye Tempo 100-regler, som gør det muligt at skrue op for hastigheden på motorvejen. Hurtigere transport mellem byggestederne vil forbedre indtjeningen, vurderer direktør.Murere, vvs’ere, malere, renoveringsarbejdere og andre byggefolk, der benytter en trailer, har fra 1. juli fået mulighed for at komme hurtigere fra a til b, hvis de har en Tempo 100-godkendelse til Danmark.Det er man glade for hos murerentreprenørerne Stenklint A/S i Roskilde, der løbende benytter trailere til at fragte værktøj frem og tilbage mellem firmaets forskellige renoveringsprojekter.Effekt vil kunne mærkes ?Des mere tid vi sparer på transporten mellem vores kunder, jo mere kan vi arbejde og tjene penge. Så vi vil gerne have en Tempo 100-godkendelse af vores trailere. Vi kommer ikke til at køre dobbelt så stærkt. Men målt på et år så tror jeg,..

Slagteri skruer helt ned for energiforbrug i tørreproces

Danish Crown i Horsens sparer millionbeløb med behovsstyret EC-ventilation.Pilotprojektet gav så stor en besparelse, at energifolkene fra Danish Crown havde svært ved at tro det. Så de gjorde forsøget igen på to andre anlæg. Og resultatet var det samme: energiforbruget faldt 90 %. – Vi regnede med at spare 30-40 %, hvis vi indførte en behovsstyret ventilation, når vi tørrede produktionslokalerne efter rengøring, siger Torben Andersen, energichef i Danish Crown. Nu er de to første fuldskala anlæg taget i brug i Horsens, hvor Danish Crown driver Europas største svineslagteri med ca. 100.000 slagtninger om ugen. Også her er der sparet næsten 90 % på det første anlæg, der er sat op i opskæringsafdelingen. I kroner er den årlige besparelse ca. 2 mio. EC-ventilatorer gør besparelse muligI marts blev anlæg 2 sat i drift i udbeningsafdelingen. Ventilationsanlæggene i de to afdelinger er..

Byggeriet går i plus inden nytår

Dansk Byggeri forventer, at Danmarks Statistiks konjunkturindikator for bygge og anlæg vil nå op i det positive felt inden årets udgang. Og mangel på specialiseret arbejdskraft vil allerede i år overgå den andel, der savner efterspørgselIfølge Danmarks Statistik tog den sammensatte sæsonkorrigerede konjunkturindikator for bygge og anlæg et lille skridt opad fra -5 i april til -4 i maj. Sidst konjunkturbarometeret var positivt var i 2007. - Jeg ville helt klart sætte mine penge på, at bygge- og anlægsbranchens konjunkturbarometer for første gang i ni år vil skifte fortegn og blive positiv inden året er omme, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Pilen peger nu opad. Branchens fremtidsforventninger har før været oppe at snuse til de positive værdier uden dog at nå helt op over stregen. Men det kommer snart til at ske, mener Bo Sandberg: - I 2014 var den sæsonkorrigerede..

GPSnet.dk forbedrer netværket med flere satellitter

GPS-teknologi bliver brugt oftere i landbrug og byggeri, og nu har et af de førende netværk, GPSnet.dk, fået tilføjet flere satellitter, og det giver endnu mere præcise opmålinger i svært tilgængelige områder.I over femten år har forskellige brancher kunnet bruge GPSnet.dk til positionering med GPS på centimeters nøjagtighed ved eksempelvis byggeprojekter eller kloakeringsarbejde, og nu har firmaet bag netværket, GEOTEAM, opdateret GPSnet.dk, der giver endnu bredere anvendelsesmuligheder.– Den nye udgave er forbedret med satellitter fra Europa og Kina. De indgår sammen med russiske og amerikanske i et netværk af over 80 satellitter, der sammen med stationære målestationer rundt om i Danmark er med til at give den mest nøjagtige udmåling herhjemme til gavn for især landmålere og entreprenører. De nye satellitter bevirker, at opmålinger i svært tilgængelige områder bliver nemmere og..

Trivsel og kvalitet er vækstplatform for Carl Ras

Nyt udstyr, fokus på medarbejdernes trivsel og samarbejde med ekstern logistikpartner har sikret den rette balance mellem effektivitet og fleksibilitet på centrallageret hos værktøjsgrossisten Carl Ras.God trivsel og arbejdsglæde har længe været prioriteret hos Carl Ras, der med en omsætning på over end halv milliard i 2015 har indtaget en position som en af landets førende engrosvirksomheder inden for værktøj og beslag. Et fokus, der har resulteret i, at værktøjskæden flere gange har opnået topplaceringer i konkurrencen om at blive ”Danmarks Bedste Arbejdsplads”.Der skal dog mere end tilfredse medarbejdere og kunder til for at sikre overskud i en branche, hvor konkurrencen er benhård, og hvor omkostningsbasen derfor konstant skal gås efter i sømmene.Krav til indtjeningenKonkurrencekraften er blandt andet opnået gennem åbning af flere grossistcentre samt en styrkelse af kædens..

Carsten Holm A/S bygger nyt domicil

Stigende efterspørgsel i indland og udland har givet pladsproblemer for Carsten Holm A/S, der udvikler, producerer og markedsfører pakninger og tætninger, derfor mere end fordobler de nu deres kvadratmeter i nyt domicil i Ringe på Fyn.Flytter til 14.790 km2 stor grund i Ringe . Der er godt gang i salget og produktionen af pakninger og tætninger hos Carsten Holm A/S i Ringe på Fyn. Faktisk så godt, at virksomheden nu bygger nyt domicil. Som Carsten Holm grundlægger af Carsten Holm A/S selv udtrykker det: ”snebolden har bare trillet derudaf siden grundlæggelsen i 1979”. Den lille fynske virksomhed har vokset sig til en international virksomhed, og det kan mærkes på pladsen, som efterhånden er blevet trang. Derfor har virksomheden nu købt en 14.790 km2 stor grund i Ringe, ud til Svendborg Motorvejen, hvor der skal bygges et nyt domicil på 3210 km2. Det nye domicil skal fremtidssikre den..

DanTruck lå i 50 år på samme adresse: Nu sælges alt

CTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> DanTruck lå i 50 år på samme adresse: Nu sælges... // # ###################################################################### # // // # Form validation customer to_payment // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $("#form_to_payment").validate({ rules: { accept_terms: { required: true } }, messages: { accept_terms: { required: 'Du skal accepterer handelsbetingelserne' } }, errorLabelContainer: "#error" }); }); // # ###################################################################### # // // # Form validation Search // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $("#pwsearch").validate({ rules:..

Vedligeholdelse af boligens tag kan udsætte dyre tagprojekter i årevis

Har man et tag af ældre dato, hvor tid og vind har sat sine spor, så fremstår taget slidt og uskønt, og mange vælger derfor at udskifte det. Men et godt tag kan holde længere, end man tror, hvis man vedligeholder det og renoverer det i tide. På den måde kan dyre tagprojekter udsættes i op til 10 år, viser erfaringer fra tagmalerforeningen i Dansk Byggeri.Alger, mos, vind og luftforurening har det med at gøre et tag slidt og ældet at se på. Derfor kan et tag på 35 år let komme til at se ud som om, at det trænger til en udskiftning. Men taget kan sagtens være sundt nok til at holde i mange år endnu, hvis blot det bliver renoveret. Derfor er det en god ide at få tjekket sit tags sundhedstilstand grundigt, inden man sætter det store udskiftningsprojekt i gang, siger konsulent Henrik Bau fra Tagmalerforeningen i Dansk Byggeri. ”Ofte gange kan det være nok at renovere taget, frem for at..

Hvem har bolig og arbejde til flygtninge?

Hvis der skal være både tag over hovedet og et job til de mange flygtninge, som Danmark skal integrere i de kommende år, så er det ikke lige meget hvor i landet, vi placerer dem. En ny analyse peger på store dele af Midtjylland, Trekantsområdet og den østlige del af Sjælland som oplagte områderHvis en flygtning kommer til fx Ringkøbing-Skjern, Stevns eller Billund, er der gode muligheder for at finde både job og bolig. En ny analyse fra Dansk Byggeri kortlægger beskæftigelsesfrekvensen og antallet af tomme boliger. Her tegner der sig et tydeligt billede af, at det særligt er i Midtjylland i det såkaldte i produktionsDanmark, i Trekantsområdet og i store dele af det østlige Sjælland, at der er gode muligheder for at finde en arbejdsplads og tag over hovedet til de omkring 17.000 flygtninge, som forventet kommer til Danmark om året. Ifølge Dansk Byggeris opgørelse, så er der 18 kommuner..

Flere forbrugere har fået øje på klagemulighed

Sidste år løb der 659 klager ind til Byggeriets Ankenævn. Det er en stigning på 15 procent i forhold til 2014. Mediedækning har skabt større opmærksomhed, lyder forklaringen blandt andetHvert år udfører danske håndværkere mere end en million opgaver for privatpersoner. I langt de fleste tilfælde går det som aftalt, men en sjælden gang er forbrugeren utilfreds – og så kan det ende med en klage til Byggeriets Ankenævn. I 2015 blev det udgangen i 659 tilfælde, fremgår det af seneste årsberetning fra Byggeriets Ankenævn. Det er 86 flere sager end året inden, men dog færre end i 2013, hvor nævnet behandlede 668 klager. Af de 659 klager, landede 201 af sagerne på nævnets bord i årets tre sidste måneder. Det er første gang, at en så stor del af sagerne havner på ankenævnets bord i månederne op til jul. - Det skyldes formentlig, at der var en del mediefokus, da den nye forbrugerklagelov, der..

Nye stilfulde træpaneler til vægge og lofter

Panelplader fra Huntonit er et rent naturprodukt af høj kvalitet og bidrager til et sundt indeklimaNår boligen trænger til indvendig renovering – eller bare et andet look – er færdigmalede panelplader fra Huntonit en attraktiv løsning til beklædning af vægge. Et rent naturprodukt med et design, der giver mulighed for at ramme en elegant stil. Eksempelvis som vægpaneler med brystning, kendt som klassisk interiør i bl.a. badehoteller og sommerhuse.Rent naturprodukt til et sundt indeklimaHuntonit panelplader er fremstillet af træ fra PEFC-cerficeret skovdrift i det sydlige Norge. De sammenpressede træfibre er fri for lim og andre tilsætningsstoffer, og bindes sammen af stoffet Lignin, som naturligt findes i træet. Panelpladerne får 4 gange vandbaseret maling fulgt af 1 gang vandbaseret lak. Resultatet er, at de i test har opnået Dansk Indeklima mærkning i bedste klasse hos..

Ericsson fremviser 5G-, IoT- og Cloud-innovationer på MWC 2016

Ericssons eksperter vil præsentere en bred vifte af demonstrationer, lanceringer og seminarer i Hal 2, Stand 2N60, Fira Gran ViaHøjdepunkterne inkluderer demonstrationer af fremtidens teknologi såsom 5G radio prototyper, IoT og cloud RAN-demonstrationer, samt tele-haptisk kontrol, 5G cloud- robotteknologi, opkoblet vand og fremtiden inden for selvkørende bilerBesøgende kan også opleve demonstrationer inden for netværk, transformativ IT, medier, industrier og netværkssamfundet (Networked Society)Ericsson (NASDAQ: ERIC) vil på Mobile World Congress (22.-25. februar) demonstrere hvordan man er i gang med at skabe fremtidens netværkssamfund og vise hvordan det muliggør - for hvert enkelt menneske - at nå deres fulde potentiale gennem teknologi og transformerende industrier og skabe mere værdi i en bæredygtig fremtid.Nogle af højdepunkter, der kan opleves i Ericssons stand inkluderer:5G5G..

Sidste chance for radonmåling denne vinter

Overvejer du at få målt radonniveauet i dit hus, så skal det gøres i de kolde måneder. Derfor skal du i gang med at måle senest 1. marts.Radon er en radioaktiv gas, der siver op fra jorden og trænger ind i huse gennem selv de mindste revner i husets konstruktioner. Har man for meget radon i hjemmet, er det sundhedsfarligt. Sundhedsstyrelsen anslår, at 300 lungekræfttilfælde hvert år kan relateres til radon.Faktisk er det let at måle, om man bor i et af de omkring 350.000 huse i Danmark, der har mere radon, end verdenssundhedsorganisationen WHO og Sundhedsstyrelsen anbefaler. Det kræver blot nogle få engangsmålere på størrelse med en chokoladeskildpadde, man selv sætter op og senere sender til analyse.Dog er det vigtigt, at målingen foretages, mens det er koldt udenfor, fordi resultatet er sikrest, når forskellen mellem ude- og indetemperatur er størst. Derfor er det nu sidste chance..

Få styr på varmen i kulden

Kulden har bidt sig fast, og det er tid til at tænde for varmen. Hvad enten du fyrer op i brændeovnen, tænder for radiatorerne, eller har gang i varmepumpen, er der fordele og ulemper ved de forskellige varmekilder. NRGi guider dig her til at få bedre styr på varmen i kulden.Både el- og varmemåler arbejder på højtryk, hvor der varmes ekstra godt op i de danske hjem. Ifølge energiselskabet NRGi bruges hele 40 % af årets varmeforbrug alene i vintermånederne, så lige nu er et særlig godt tidspunkt at kende fordele og ulemper ved de forskellige varmekilder.Den gængseFjernvarme er den mest almindelige forsyningskilde til varmen i danske hjem. Når du har fjernvarme, forsynes du med varme fra det nærmeste vand/varmeværk. Forsyningen sørger for, at du altid har varme, og du kan blot skrue op for termostaterne i huset. Det giver varme uden lugtgener, og du er fri for..

Hvad der kan spises, kan røges

Månedsmagasinet Erhverv og Kultur for januar 2016 - på tryk og online – er nu postomdelt og tilgængeligt på erhvervogkultur.netHvad der kan spises, kan røges Folkets Hus i Maribo er genåbnet med gastronomi og røgeri, som er friholdt for konserveringsmidler og kemi. Folket Hus i Maribo er kendt som et populært madstad af mange mennesker i byen og omegnen. Det kom helt tydeligt frem i november sidste år, hvor stedet genåbnede efter længere tids lukning. Folk strømmede til fra første åbningsdag – Folkets Hus har været savnet.Stedets nye ejer, Allan Hansen, har ønsket at videreføre Folkets Hus som det, byens borgere forbinder med stedet, tilberedelse og udbringning af mad af høj kvalitet.Fotografiet og virkelighedenEt fotografi gengiver motivet – men ikke nødvendigvis virkeligheden. Derimod vil en digital bearbejdelse af motivet forvandle det genkendelige til et abstrakt billede – som kan..

Puds gør-det-selv-færdighederne af i SILVAN

Har du ikke helt tjek på, hvilke plugs og beslag du skal bruge til at hænge TV’et, yndlingsmaleriet eller hylderne op med - så de bliver hængende? Det har du nu mulighed for at lære på SILVANs gratis Gør-Det-Skole, der sætter ophæng i hjemmet på skemaet.Der er nemlig stor forskel på, hvilken type værktøj og tilbehør, du skal anvende til vægge af beton, gips eller træ. I hvert fald hvis du gerne vil have, at det, du hænger op, bliver hængende. Det får du rig mulighed for at høre mere om tirsdag d. 9. februar kl. 18.30 – 21.00, hvor der i samtlige lokale SILVAN byggemarkeder afholdes Gør-Det-Selv-Skole. Få skærpet dine ophængningsevner ”Mange kender ærgrelsen over et mislykket ophængningsarbejde, fordi man ikke havde helt styr på det praktiske. Ophæng i hjemmet er ellers noget, alle kan udføre med et godt resultat, hvis man er klædt på til opgaven, så derfor vil vi gerne give..

Over 80.000 danskerne har søgt viden om radon

Realdania har siden november sat fokus på den radioaktive gasart radon gennem den lands-dækkende kampagne Radonfrithjem. Over 80.000 danskere har besøgt hjemmesiden radonfrit-hjem.dk og omkring 2.500 boligejere har bestilt en radontest. Efter en pause i december begyn-der kampagnen nu på sin anden runde, der skal få endnu flere til at måle for radon, inden vinte-ren – og dermed målesæsonen – er slut.Sundhedsstyrelsen anslår, at 300 lungekræfttilfælde årligt kan relateres til radon, og det vurderes, at radon udgør et problem i op mod hvert femte enfamiliehus i Danmark. Alligevel er der mange, der ikke kender til de sundhedsfarer, der er forbundet med den radioaktive gasart. Manglende viden om radon kan være årsag til, at mange boligejere ikke har fået målt, om de har for store mængder af gasarten i hjemmet. Erfaringerne fra kampagnens første måneder er gode, og de viser, at der er..

Ericsson introducerer tre IoT-løsninger til smarte hjem og byer

Smart Metering as a Service giver øget kontrol til forbrugerne og gør det i fremtiden muligt for forsyningsselskaber at tilbyde intelligente services til forbrugerneUser & IoT (Internet of Things) Data Analytics muliggør kontrolleret adgang til, og eksponering af, data fra enheder tilkoblet et netværk, som ikke nødvendigvis er et mobilnetværk, og skaber værdi via tjenester på tværs af brancherNetworks Software 17A diversificerer mobilnetværk til IoT i massiv skala, understøtter millioner af IoT-enheder fra én celle-lokation, reducerer modulomkostninger med 90 procent, giver mere end 10 års batterilevetid og en 7 gange forbedring af cellens dækningEricsson (NASDAQ: ERIC) lancerer i dag tre nye løsninger, der ruster tele- og kommunikationsudbydere samt forsyningsselskaber til at varetage behov og services i det hurtigt voksende marked for tingenes internet (IoT). Disse nye tilføjelser..

Ericsson leverer storskala IoT-løsning med millioner af forbindelser pr. celle-lokation til AT&T

Ericsson leverer den første komplette ’low-power, wide-area’ (LPWA) mobilnetværksløsning til den ledende operatører AT&TNye mobilnetværksbaserede IoT-teknologier understøtter massiv anvendelse af tingenes internet (IoT) ved at levere millioner af IoT-forbindelser pr. celle-lokationNy software til IoT i massiv skala til den nuværende LTE-infrastruktur kan muliggøre fleksibel idriftsættelse, lave totalomkostninger samt høj pålidelighed og sikkerhedProduktdemonstrationer vil finde sted på CES 2016 i Las Vegas, USA, imellem den 6. og 9. januarEricsson (NASDAQ: ERIC) har lanceret IKT-branchens første komplette mobilnetværksbaserede ’low-power, wide-area’-system (LPWA) med opbakning fra den ledende operatører AT&T.’Ericsson Networks Software 17A for Massive IoT’ muliggør en omfattende række af IoT- applikationer ved at kunne understøtte millioner af IoT-forbindelser pr. celle-lokation. Den..

Smart måleraflæsning as a service strømliner forsyningsselskabers forretningsprocesser

En førerposition inden for managed services og erfaring med IKT-transformation kombineres med en global serviceorganisation for at tilbyde forsyningsselskaber end-to- end-løsninger inden for smart måleraflæsningEricssons stordriftsfordele skærmer forsyningsselskaber mod udfordringerne forbundet med markante opstartsomkostninger, større kompleksitet og et øget sikkerhedsbehovProduktpakken er gennemprøvet og benyttes allerede af forsyningsselskaber i NordeuropaSmarte målere medfører en bred vifte af fordele til både forsyningsselskaber og deres kunder, inklusiv hurtigere identifikation af udfald, facilitering af mere fleksible prisstrukturer, øget opmærksomhed omkring forbrug og større effektivitet. Men samtidigt skaber smarte målere også udfordringer for forsyningsselskaberne ved blandt andet markante opstartsomkostninger, større kompleksitet og et øget sikkerhedsbehov.For at hjælpe..

Så er der samling blandt sagkyndige i byggeriet

Sammenlægning på konsulentsiden. Fube nedlægger sig selv og anbefaler medlemmerne at melde sig ind i Danske Bygningskonsulenter. Dermed har de mindre rådgivningsvirksomheder nu samlet kræfterne i én organisationTo organisationer for bygningssagkyndige og energikonsulenter samler sig nu i én brancheforening. - Motivet er klart, nemlig at sikre medlemmerne større indflydelse. Vi deler holdninger, så der er meget fornuft i at tale med én stemme, lyder det fra såvel Foreningen Frie og Uafhængige Bygningssagkyndige og Energikonsulenter, Fube, som nu bliver nedlagt og fra Danske Bygningskonsulenter, der fremover kommer til at tegne bygnings- og energikonsulenternes interesser. Sammenlægningen er et direkte resultat af, at Fube på en ekstraordinær generalforsamling har nedlagt sig selv og anbefalet sine medlemmer at melde sig ind i Danske Bygningskonsulenter. Begge foreninger organiserer..

Lidt større udfordringer på byggeriets arbejdsmarked

Selvom der endnu ikke er generelle flaskehalse for de timelønnede i byggeriet, er manglen på arbejdskraft gradvist blevet en større udfordring. Dansk Byggeri understreger dog, at mangel på kvalificeret arbejdskraft ikke skal forveksles med overophedningDanmarks Statistik spørger i forbindelse med sit månedlige konjunkturbarometer til, hvilke produktionsbegrænsninger byggeriets virksomheder oplever, og her har der gradvis gennem 2015 været stigende mangel på arbejdskraft. Fra et niveau på 6 % af beskæftigelsen i januar til 17 % i oktober. - Virksomheder svarende til 17 % af beskæftigelsen oplever arbejdskraftmangel, og vi får også i Dansk Byggeri meldinger fra baglandet om mangel på kvalificeret arbejdskraft og vanskeligheder med rekruttering. Det drejer sig især om specialiserede funktioner som ingeniører, landmålere og projektledere, men efterhånden også hele installationsområdet,..

Udnyt dit håndværkerfradrag i forbindelse med boligrenovering

Mange troede, at det efter 2014 var slut med at udnytte det høje håndværkerfradrag, der hidtil har givet et fradrag på 15.000 kr. til private boligejere og lejere, der har benyttet sig af håndværkere i forbindelse med eksempelvis boligrenovering. En genindførsel af håndværkerfradraget betyder dog nu, at det først bliver i 2016, at reglerne for håndværkerfradraget ændres.Håndværkerfradraget er tilbage for en kort bemærkning, og det er derfor i år, du skal slå til, hvis du vil være helt sikker på at få et lille økonomisk tilskud til dine renoveringsprojekter. I Københavns Kommune er det blandt andet muligt at udnytte fradraget til at få foretaget boligrenovering i samarbejde med Københavns Boligrenovering, der står for alt fra malerarbejde og udskiftning af plankegulve til større tagrenoveringer samt renovering af køkkener og badeværelser. Med speciale i totalrenoveringer og..

LED-belysning optimerer miljø og træning på Strandgården

Udviklingen af bedre teknologi og højere kvalitet giver nye muligheder for at anvende LED-belysning i ridecentre og på gårde. På Strandgården i Dragør anvendes den nye belysning til at optimere træningen og miljøet, ligesom udskiftningen har medført et markant fald i elregningen.Det er ikke kun staldene, men også belysningen, der efterhånden er godt forældet i mange ridecentre og på mange gårde rundt i det gængse land. Udover at opnå markante besparelser efterspørges nye belysningsløsninger i lige så høj grad for at sikre bedre lys- og video-forhold for heste og ryttere. Det gør sig bl.a. gældende for Strandgården i Dragør, der i disse år er i gang med energioptimering af stedets faciliteter.? Med tre stalde, rytterstue, to ridehaller, en longehal og to udendørsbaner går det ret stærkt med elmåleren. Med de mange lavenergibelysningsløsninger, der findes på markedet, var det derfor..

Det handler om at forebygge: At male vinduer er ligesom at børste tænder

Venter du også, til malingen skaller, og træværket titter frem, før du griber penslen og maler dine vinduer? Det kan ikke betale sig. Arbejdet bliver langt mere besværligt, advarer malermester.Sensommeren er ikke for våd, ikke for varm, men den helt rigtige årstid at male vinduer. Og det er ikke nødvendigvis en god ide at vente til næste sensommer.”Man skal helst male sit træværk, før det for alvor trænger, og malingen er halvt skallet af”, siger malermester Carsten Pedersen fra Brædstrup.Han har malet vinduer i 24 år og taler af erfaring, når han siger, at rettidig omhu gør arbejdet lettere. Meget lettere:”Så er man fri for at skrabe og slibe en hel masse og bøvle med bart træ og grunder. Det er lidt ligesom at børste tænder – det er bedst at forebygge”, siger Carsten Pedersen. ”Går der for længe, så tager det længere tid at lave det.”De fleste trævinduer har brug for at blive malet..

Succesrige håndværkere jubler over simpel IT

Håndværksbranchens foretrukne leverandører af IT-værktøj tager nu landet rundt for at møde kunderne i øjenhøjde. Fire danske storbyer bliver for en kort stund samlingspunkt for små og mellemstore håndværkere, der vil fremtidssikre forretningen med effektiv IT. Roadshowet forventes at få mere end 200 deltagende virksomheder.Teknologien udvikler sig hurtigere end nogensinde og hurtigere end, at menigmand kan følge med. Det gælder også for den danske håndværksbranche, hvor det er blevet sværere og sværere at holde sig opdateret på de nyeste IT-redskaber. Det mener fire af branchens anerkendte IT-leverandører også. Derfor har de taget sagen i egen hånd og inviteret tusindvis af virksomheder til et event om værdien af konkrete IT-løsninger inden for økonomi, time-/sagsstyring, løn og leverandørfakturaer.”Vi er meget bevidste om, hvor travl en hverdag de danske håndværksmestre..

Granittøsen fylder 100 år

Kai Nielsens skulptur Granittøsen har nu i 100 år stået i bar figur på Faaborg Museum. Skulpturen markerer et skift i billedhuggernes metode, da Kai Nielsen (1882-1924) simpelthen begyndte at hugge direkte i marmoret uden en originalmodel i fuld størrelse at kigge efter. Skulpturen blev nu opfattet som “blok”, som en form i sin egen ret, og måske er det det, der gør Granittøsen så dragende.Det blev da også Granittøsen, der kom til at pryde plakaten for en mindeudstilling for Kai Nielsen arrangeret af en gruppe unge billedhuggere i 1934 - på 10 årsdagen for hans alt for tidlige død. Mindeudstillingen indeholdt bl.a. en lang række af Kaj Nielsen bedste arbejder, der dengang endnu var i privat eje. Det var først og fremmest Pigen, der piller tæer, Pigen med de tykke ben, originalmodellen af den kendte buste af bokseren Dick Nelson med den knækkede tud, samt den bedårende og sjove..

Studerende viser vejen til store energibesparelser på Panum

Klavs Holst Christensen og Gustav Hellsten læser til maskinmestre og har i et studieprojekt med EC-teknologi halveret strømforbruget for et af Panums ventilationsanlæg. Deres projekt og afsluttende rapport danner nu grundlag for tilsvarende optimering af en stribe af Panums ca. 250 ventilationsanlæg.De to studerende har opnået den store energibesparelse efter grundig research i ventilationsbranchen, bl.a. hos ebmpapst og Kemp & Lauritzen. Deres studier førte dem frem til, at den mest optimale løsning var at udskifte de to gamle remtrukne AC-ventilatorer i anlægget med to nye energibesparende EC-ventilatorer fra ebmpapst.Tilbagebetalingstiden for investeringen er kun 1,5 år, og det har fået Panum til at indskrive de studerendes løsningsmodel i energispareplanen for bygningen, fortæller ledende maskinmester i Campus Service Sund, Carsten Mørch.”Klavs’ og Gustavs resultat har..