Find vej: Forside » Artikler

Velkommen til vores store artikel database. Vi opdatere løbende med nye artikler & nyheder med alt om branchen. Det vil snart blive muligt for vores kunder og brugere som har relevant indhold, at uploade nyheder & artikler til vores database.

Sæson for byggesjusk – derfor skal du vælge en håndværker med garantiordning

Højkonjunktur er lig med stigning i antallet af sager om byggesjusk. Det er derfor en god idé at sikre dig, at håndværkeren er omfattet af en garantiordning.Uanset, om du skal have lagt nyt tag, lavet nyt køkken eller skiftet døre og vinduer, bør du vælge en håndværker, der er dækket af en garantiordning. Hvis uheldet er ude, og der er fejl og mangler ved det udførte håndværksarbejde, kan det blive en dyr affære, hvis håndværkeren ikke er dækket af en garantiordning.Hvad er en garantiordning?Flere brancheorganisationer har oprettet garantiordninger, som dækker deres medlemmers håndværksarbejde for private kunder. Når du vælger en håndværker dækket af en garantiordning, får du altså en ekstra økonomisk sikkerhed i tilfælde af, at der er fejl og mangler ved det udførte arbejde. Du er selvfølgelig også altid beskyttet via lovgivningen. Men hvis håndværkeren f.eks. går konkurs,..

Det gamle tag kan blive som nyt med tagmaling!

Selv om taget ser slidt og falmet ud, er det langt fra sikkert, at det skal udskiftes. Mange tage kan nøjes med en tagmaling og vil bagefter fremstå som nye.Ifølge Tagmalerforeningen i Dansk Byggeri kan et godt tag holde i mange år – særligt, hvis det vedligeholdes. Med en tagrenovering vil tagets levetid nemlig forlænges, så udskiftningen af selve taget kan skydes i 10-15 år. Det kan derfor godt betale sig at undersøge, om dit tag reelt trænger til en udskiftning eller blot kan friskes op med en renovering. Få et tagtjekDet er altid en god idé at få tjekket tagets sundhedstilstand. Sol, frost og nedbør sætter sine spor, men det er ikke nødvendigvis det samme som, at taget er nedslidt og skal udskiftes. Selv et 30-40 år gammelt tag, der ser slidt og falmet ud, kan sagtens være i god stand. Du bør derfor altid få tjekket dit tag af en fagmand, hvis du overvejer at udskifte..

Kvinderne indtager bygge- og anlægsbranchen

Antallet af kvinder i bygge- og anlægsbranchen er stigende, og i 2016 fik 508 kvinder fra en af bygge- og anlægsuddannelserne en praktikpladsaftale. Der er stadig flest kvinder på bygningsmaleruddannelsen, men en tredjedel vælger andre fag i branchenDe fleste anser nok bygge- og anlægsbranchen for at være en mandeverden, og det er den også. Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik, som er fra 2015, er der godt 15.000 kvinder beskæftiget i branchen, hvilket svarer til cirka 9 procent af det samlede antal beskæftigede i et af bygge- og anlægserhvervene. Blandt kvinder på bygge- og anlægsuddannelserne er det mest populære fag stadig bygningsmaler. I 2016 udgjorde antallet af kvindelige bygningsmalerelever næsten to tredjedele af alle de kvinder fra en af bygge- og anlægsuddannelserne, der fik en praktikpladsaftale. - Det går den rigtige vej, og flere kvindelige bygge- og anlægselever..

Bedre bundlinje ved at investere i det rigtige ventilationsanlæg

Reduktion i medarbejdernes sygefravær, færre påbud og bøder fra Arbejdstilsynet – og en lavere varme- og el-regning. Der kan være store gevinster at hente for autoværksteder ved at investere i det rigtige ventilationsanlæg, lyder det fra Caverion, der er eksperter på området.Ligesom i en række andre tekniske industrier er der meget lovgivning, der skal overholdes i autobranchen. Det gælder blandt andet inden for indeklima, hvor ventilationsanlægget skal dimensioneres korrekt for at overholde reglerne på området. Sker det ikke, kan der vanke både påbud og bøder fra Arbejdstilsynet.- Men udover at undgå bøder er der faktisk en række positive gevinster ved at få tjekket sit ventilationsanlæg og måske overveje en opdatering - eller direkte en udskiftning, lyder meldingen fra servicetekniker Jimmy Slot Jensen, der er ekspert i tekniske installationer til smede- og autoværksteder.Færre..

JobTeam Vikar og Rekruttering åbner kontor i Viborg

JobTeam Vikar og Rekruttering åbner kontor i Viborg.Det nye kontor er målrettet rekruttering til byggeriet, og den daglige leder har selv brancheerfaring: "Jeg er uddannet håndværker og har boet og arbejdet både i Danmark og udlandet, blandt andet 7,5 år i Norge, to år Grønland og fem år i Tyskland, så jeg ved, hvad kunderne skal bruge", siger Svend Aage Hedensted, der er daglig leder det nye kontor. Udover arbejdet som håndværker har Svend Aage Hedensted tidligere arbejdet med rekruttering til norske firmaer, samt leveret håndværker til tyske virksomheder. "I de seneste år har jeg arbejdet med rekruttering af både udenlandsk og dansk arbejdskraft til danske virksomheder hovedsageligt inden for byg og industri", forklarer Svend Aage Hedensted.Målrettet byggebranchenJobTeamByg Viborg finder vikarer og kandidater til byggebranchen, uanset om man har brug for ufaglærte eller faglærte..

Så er det ud! Boliger fortrænger Gør-Det-Selv-pioner i Silkeborg

CTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> Så er det ud! Boliger fortrænger Gør-Det-Selv-pioner i... // # ###################################################################### # // // # Form validation customer to_payment // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $("#form_to_payment").validate({ rules: { accept_terms: { required: true } }, messages: { accept_terms: { required: 'Du skal accepterer handelsbetingelserne' } }, errorLabelContainer: "#error" }); }); // # ###################################################################### # // // # Form validation Search // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $("#pwsearch").validate({ rules:..

Akademikere sparker døren ind til byggefirmaer

Det mærkes, når efteråret melder sig med kulde og regn, at mange sommerhuse holder dårligt på varmen. Men der er endnu tid til bruge boligjob-ordningen, så du næste år kan bo lunt og godt langt ind i den kolde tidDer har indtil nu ikke været mange akademikere at spotte blandt medarbejderne i frokoststuerne omkring i de danske byggevirksomheder. Men de seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der arbejder knap 2000 universitetsuddannede branchen, og det tal viser en stigning på otte procent siden 2008. - Vi ser i dag, at også små og mellemstore virksomheder ansætter akademikere, der ikke blot kan tage sig af de mere administrative ting, men også kan hjælpe virksomheden med at lægge strategi og vinde større ordre, siger underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl. En rapport fra fagforbundet djøf bekræfter tendensen, at også små og mellemstore virksomheder ansætter flere..

Innovativ pensel revolutionerer præcisionsmaling

Den nye Spekter PRO præcisionspensel har et unikt design, der sikrer skarpe kanter og hjørner. Penslen har et enestående designet skaft, der giver en uhørt høj grad af kontrol over malerarbejdetAt male skarpe præcise hjørner og kanter er traditionelt noget, der kræver afdækning og en meget sikker hånd. Den helt nye unikke pensel fra Spekter med TriTech™-teknologi har et specielt trekantet penselhoved, der gør, at afdækning ikke længere er nødvendig.Samtidig er skaftet designet, så det er behageligt at bruge dagen lang, og så det har flere grebszoner, hvilket er med til at gøre præcisionsmaling meget lettere.”Under udviklingen af Spekter PRO præcisionspensel sigtede vi efter at gøre præcisionsmaling meget lettere. Samtidig skulle vores brugere få en følelse af, at man maler som en kunstner med meget stor kontrol over præcisionsarbejdet,” forklarer Peter Sandström, Project Manager.Da..

Hvor går grænserne?

Hvad er kravene til et murerarbejde, og hvad skal fx en tømrer forvente at møde op til, når han overtager et byggeri? Med Dansk Byggeris toleranceprojekt får du både konkrete svar og styr på kvalitet og produktivitetEntreprenører og håndværksvirksomheder peger ofte på, at nogle af de væsentlige årsager til kvalitetsproblemer i byggeriet skal findes i grænsefladerne mellem bygningsdelene og de mange forskellige fag, der er involveret i et byggeprojekt. Der findes talrige eksempler fra praksis på, at der i projektering og planlægning ikke er gjort tilstrækkeligt for at sikre, at udfaldskrav for ét fag stemmer overens med indfaldskrav for de efterfølgende fag, samt at der er sammenhæng mellem kutyme og praksis i de forskellige led i leverancekæden. - Der projekteres i stigende grad med brug af digitale værktøjer, og der arbejdes med forskellige leverancesystemer herunder også..

Nye færdselsregler gør byggeopgaver mere rentable

Murerentreprenørfirmaet Stenklint A/S glæder sig over de nye Tempo 100-regler, som gør det muligt at skrue op for hastigheden på motorvejen. Hurtigere transport mellem byggestederne vil forbedre indtjeningen, vurderer direktør.Murere, vvs’ere, malere, renoveringsarbejdere og andre byggefolk, der benytter en trailer, har fra 1. juli fået mulighed for at komme hurtigere fra a til b, hvis de har en Tempo 100-godkendelse til Danmark.Det er man glade for hos murerentreprenørerne Stenklint A/S i Roskilde, der løbende benytter trailere til at fragte værktøj frem og tilbage mellem firmaets forskellige renoveringsprojekter.Effekt vil kunne mærkes ?Des mere tid vi sparer på transporten mellem vores kunder, jo mere kan vi arbejde og tjene penge. Så vi vil gerne have en Tempo 100-godkendelse af vores trailere. Vi kommer ikke til at køre dobbelt så stærkt. Men målt på et år så tror jeg,..

Byggeriet går i plus inden nytår

Dansk Byggeri forventer, at Danmarks Statistiks konjunkturindikator for bygge og anlæg vil nå op i det positive felt inden årets udgang. Og mangel på specialiseret arbejdskraft vil allerede i år overgå den andel, der savner efterspørgselIfølge Danmarks Statistik tog den sammensatte sæsonkorrigerede konjunkturindikator for bygge og anlæg et lille skridt opad fra -5 i april til -4 i maj. Sidst konjunkturbarometeret var positivt var i 2007. - Jeg ville helt klart sætte mine penge på, at bygge- og anlægsbranchens konjunkturbarometer for første gang i ni år vil skifte fortegn og blive positiv inden året er omme, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Pilen peger nu opad. Branchens fremtidsforventninger har før været oppe at snuse til de positive værdier uden dog at nå helt op over stregen. Men det kommer snart til at ske, mener Bo Sandberg: - I 2014 var den sæsonkorrigerede..

DanTruck lå i 50 år på samme adresse: Nu sælges alt

CTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> DanTruck lå i 50 år på samme adresse: Nu sælges... // # ###################################################################### # // // # Form validation customer to_payment // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $("#form_to_payment").validate({ rules: { accept_terms: { required: true } }, messages: { accept_terms: { required: 'Du skal accepterer handelsbetingelserne' } }, errorLabelContainer: "#error" }); }); // # ###################################################################### # // // # Form validation Search // # ###################################################################### # // $(document).ready(function(){ $("#pwsearch").validate({ rules:..

Vedligeholdelse af boligens tag kan udsætte dyre tagprojekter i årevis

Har man et tag af ældre dato, hvor tid og vind har sat sine spor, så fremstår taget slidt og uskønt, og mange vælger derfor at udskifte det. Men et godt tag kan holde længere, end man tror, hvis man vedligeholder det og renoverer det i tide. På den måde kan dyre tagprojekter udsættes i op til 10 år, viser erfaringer fra tagmalerforeningen i Dansk Byggeri.Alger, mos, vind og luftforurening har det med at gøre et tag slidt og ældet at se på. Derfor kan et tag på 35 år let komme til at se ud som om, at det trænger til en udskiftning. Men taget kan sagtens være sundt nok til at holde i mange år endnu, hvis blot det bliver renoveret. Derfor er det en god ide at få tjekket sit tags sundhedstilstand grundigt, inden man sætter det store udskiftningsprojekt i gang, siger konsulent Henrik Bau fra Tagmalerforeningen i Dansk Byggeri. ”Ofte gange kan det være nok at renovere taget, frem for at..

Flere forbrugere har fået øje på klagemulighed

Sidste år løb der 659 klager ind til Byggeriets Ankenævn. Det er en stigning på 15 procent i forhold til 2014. Mediedækning har skabt større opmærksomhed, lyder forklaringen blandt andetHvert år udfører danske håndværkere mere end en million opgaver for privatpersoner. I langt de fleste tilfælde går det som aftalt, men en sjælden gang er forbrugeren utilfreds – og så kan det ende med en klage til Byggeriets Ankenævn. I 2015 blev det udgangen i 659 tilfælde, fremgår det af seneste årsberetning fra Byggeriets Ankenævn. Det er 86 flere sager end året inden, men dog færre end i 2013, hvor nævnet behandlede 668 klager. Af de 659 klager, landede 201 af sagerne på nævnets bord i årets tre sidste måneder. Det er første gang, at en så stor del af sagerne havner på ankenævnets bord i månederne op til jul. - Det skyldes formentlig, at der var en del mediefokus, da den nye forbrugerklagelov, der..

Hvad der kan spises, kan røges

Månedsmagasinet Erhverv og Kultur for januar 2016 - på tryk og online – er nu postomdelt og tilgængeligt på erhvervogkultur.netHvad der kan spises, kan røges Folkets Hus i Maribo er genåbnet med gastronomi og røgeri, som er friholdt for konserveringsmidler og kemi. Folket Hus i Maribo er kendt som et populært madstad af mange mennesker i byen og omegnen. Det kom helt tydeligt frem i november sidste år, hvor stedet genåbnede efter længere tids lukning. Folk strømmede til fra første åbningsdag – Folkets Hus har været savnet.Stedets nye ejer, Allan Hansen, har ønsket at videreføre Folkets Hus som det, byens borgere forbinder med stedet, tilberedelse og udbringning af mad af høj kvalitet.Fotografiet og virkelighedenEt fotografi gengiver motivet – men ikke nødvendigvis virkeligheden. Derimod vil en digital bearbejdelse af motivet forvandle det genkendelige til et abstrakt billede – som kan..

Puds gør-det-selv-færdighederne af i SILVAN

Har du ikke helt tjek på, hvilke plugs og beslag du skal bruge til at hænge TV’et, yndlingsmaleriet eller hylderne op med - så de bliver hængende? Det har du nu mulighed for at lære på SILVANs gratis Gør-Det-Skole, der sætter ophæng i hjemmet på skemaet.Der er nemlig stor forskel på, hvilken type værktøj og tilbehør, du skal anvende til vægge af beton, gips eller træ. I hvert fald hvis du gerne vil have, at det, du hænger op, bliver hængende. Det får du rig mulighed for at høre mere om tirsdag d. 9. februar kl. 18.30 – 21.00, hvor der i samtlige lokale SILVAN byggemarkeder afholdes Gør-Det-Selv-Skole. Få skærpet dine ophængningsevner ”Mange kender ærgrelsen over et mislykket ophængningsarbejde, fordi man ikke havde helt styr på det praktiske. Ophæng i hjemmet er ellers noget, alle kan udføre med et godt resultat, hvis man er klædt på til opgaven, så derfor vil vi gerne give..

Udnyt dit håndværkerfradrag i forbindelse med boligrenovering

Mange troede, at det efter 2014 var slut med at udnytte det høje håndværkerfradrag, der hidtil har givet et fradrag på 15.000 kr. til private boligejere og lejere, der har benyttet sig af håndværkere i forbindelse med eksempelvis boligrenovering. En genindførsel af håndværkerfradraget betyder dog nu, at det først bliver i 2016, at reglerne for håndværkerfradraget ændres.Håndværkerfradraget er tilbage for en kort bemærkning, og det er derfor i år, du skal slå til, hvis du vil være helt sikker på at få et lille økonomisk tilskud til dine renoveringsprojekter. I Københavns Kommune er det blandt andet muligt at udnytte fradraget til at få foretaget boligrenovering i samarbejde med Københavns Boligrenovering, der står for alt fra malerarbejde og udskiftning af plankegulve til større tagrenoveringer samt renovering af køkkener og badeværelser. Med speciale i totalrenoveringer og..

Det handler om at forebygge: At male vinduer er ligesom at børste tænder

Venter du også, til malingen skaller, og træværket titter frem, før du griber penslen og maler dine vinduer? Det kan ikke betale sig. Arbejdet bliver langt mere besværligt, advarer malermester.Sensommeren er ikke for våd, ikke for varm, men den helt rigtige årstid at male vinduer. Og det er ikke nødvendigvis en god ide at vente til næste sensommer.”Man skal helst male sit træværk, før det for alvor trænger, og malingen er halvt skallet af”, siger malermester Carsten Pedersen fra Brædstrup.Han har malet vinduer i 24 år og taler af erfaring, når han siger, at rettidig omhu gør arbejdet lettere. Meget lettere:”Så er man fri for at skrabe og slibe en hel masse og bøvle med bart træ og grunder. Det er lidt ligesom at børste tænder – det er bedst at forebygge”, siger Carsten Pedersen. ”Går der for længe, så tager det længere tid at lave det.”De fleste trævinduer har brug for at blive malet..

Succesrige håndværkere jubler over simpel IT

Håndværksbranchens foretrukne leverandører af IT-værktøj tager nu landet rundt for at møde kunderne i øjenhøjde. Fire danske storbyer bliver for en kort stund samlingspunkt for små og mellemstore håndværkere, der vil fremtidssikre forretningen med effektiv IT. Roadshowet forventes at få mere end 200 deltagende virksomheder.Teknologien udvikler sig hurtigere end nogensinde og hurtigere end, at menigmand kan følge med. Det gælder også for den danske håndværksbranche, hvor det er blevet sværere og sværere at holde sig opdateret på de nyeste IT-redskaber. Det mener fire af branchens anerkendte IT-leverandører også. Derfor har de taget sagen i egen hånd og inviteret tusindvis af virksomheder til et event om værdien af konkrete IT-løsninger inden for økonomi, time-/sagsstyring, løn og leverandørfakturaer.”Vi er meget bevidste om, hvor travl en hverdag de danske håndværksmestre..

Granittøsen fylder 100 år

Kai Nielsens skulptur Granittøsen har nu i 100 år stået i bar figur på Faaborg Museum. Skulpturen markerer et skift i billedhuggernes metode, da Kai Nielsen (1882-1924) simpelthen begyndte at hugge direkte i marmoret uden en originalmodel i fuld størrelse at kigge efter. Skulpturen blev nu opfattet som “blok”, som en form i sin egen ret, og måske er det det, der gør Granittøsen så dragende.Det blev da også Granittøsen, der kom til at pryde plakaten for en mindeudstilling for Kai Nielsen arrangeret af en gruppe unge billedhuggere i 1934 - på 10 årsdagen for hans alt for tidlige død. Mindeudstillingen indeholdt bl.a. en lang række af Kaj Nielsen bedste arbejder, der dengang endnu var i privat eje. Det var først og fremmest Pigen, der piller tæer, Pigen med de tykke ben, originalmodellen af den kendte buste af bokseren Dick Nelson med den knækkede tud, samt den bedårende og sjove..

Sådan vælger du de rigtige vinduer

Træ, træ/alu eller plast? Det er blot ét af de valg, der skal træffes, når husets vinduer skal skiftes.Når beslutningen om at skifte husets vinduer er truffet, og man starter med at undersøge mulighederne nærmere, melder de første spørgsmål sig formentlig ganske hurtigt, for de tider, hvor et vindue bare var en træramme med et stykke glas i, er for længst forbi. Vedligeholdelsesfri eller maling?En af de første beslutninger vedrører materialevalget. Der er hovedsageligt tre kategorier, nemlig plast, træ eller en kombination af træ inderst og aluminium yderst, oftest kaldet træ/alu vinduer. Ifølge direktør Arne Andersen fra Jydsk Vindueskompagni handler valget i vid ustrækning om, hvilken tidshorisont man opererer med, samt om hvordan man forholder sig til vedligehold.- Træ/alu vinduer er det tætteste, man kommer på vedligeholdelsesfri vinduer, hvorimod trævinduer kræver en..

Sprosser eller ej?

Overvejer du vinduer med sprosser? Få fagmandens tip til hvordan du nemmest afgør, om de nye vinduer skal have sprosser eller ej.Malertape er løsningenVinduer med sprosser er især populære i fritidshuse, bondehuse og i villaer, der er bygget i såkaldt palæstil. Her er de sprossede vinduer med til at understege helhedsindtrykket af huset og give en helt særlig stemning, men det kan være et stort spring at gå fra almindelige vinduer til vinduer med sprosser, hvilket gør, at mange bliver usikre på beslutningen. Hos Jydsk Vindueskompagni, der sælger danskproducerede vinduer, oplever de også, at valget skaber usikkerhed, men de har et råd, som gør det lettere for kunden at træffe den endelige beslutning. - Vi råder kunden til at købe en rulle malertape i cirka samme bredde, som de sprosser der påtænkes. Ved at sætte malertapen på vinduerne får man nemlig en god fornemmelse af,..

Danmarks største Frugtvinsmesse afholdes igen i år på Lolland

Månedsmagasinet Erhverv og Kultur for maj - på tryk og online – er nu postomdelt og tilgængeligt på erhvervogkultur.netDanmarks største Frugtvinsmesse afholdes igen i år på Lolland, Frederiksdal Gods på Vestlolland er igen i år vært for Danmarks største frugtvinsmesse med deltagelse af landets bedste frugtvinsproducenter. Gæsterne vil opleve demonstrationskøkkener og gastronomiske events. Billetter revet væk til Nykøbing F. Revyen ´15 To gange i træk kåret som Årets Revy har tydeligt kunnet aflæses i forsalget til sommerens revy. Interview med revydirektør Flemming Krøll.Traditionen i malerkunstenPå årets Kunstudstilling LF 2015 i Ridehuset i Reventlowparken vil danske og tyske kunstnere forholde sig til traditionen i malerkunsten. ERHVERV OG KULTUR er et gratis magasin, der udelukkende fortæller de positive historier fra kultur- og erhvervslivet på Lolland-Falster. Magasinet..

Nyt hus i helligdagene? Tjek gamle huse, inden du køber

Mange går med en drøm om at bo i et hyggeligt og idyllisk ældre hus. En restaureringsekspert giver gode råd til, hvad du skal kigge efter, inden du køber – måske kan det give en lavere pris.Foråret er det tidspunkt på året, hvor der er godt gang i hushandlerne. Overvejer du at købe et gammelt hus, er det vigtigt at vide, hvad du går ind til. Er huset velholdt, eller trænger det til en større omgang? Og har du selv evner, tid og penge til at sætte det i stand?Tænk, før du køberEr det maleriske slid nu også bare patina og ikke alvorlige skader? Er det her hus et håndværkertilbud, der er lidt for godt til at være sandt? ”Hvis man seriøst overvejer at købe et ’nyt’, gammelt hus, men ikke selv føler sig tryg ved at vurdere dets tilstand, så kan det være en god idé at alliere sig med fagfolk, inden man skriver under på kontrakten. Det kan spare en for mange ærgrelser senere hen,” fortæller..

Tagvirksomhed med over 30 års erfaring sætter fokus på miljøet

Tagvirksomheden Tagkompagniet ApS har over 30 års erfaring inden for miljøvenlige tagrenoveringer og tagrensninger af enhver art. Nu sætter de endnu mere fokus på miljøet ved at benytte miljøgodkendt, specialdesignet udstyrTagrensninger samt fliserensninger er ikke længere blot almindelige rensninger. Det er vigtigt at skåne miljøet og mindske forbruget af vandet for at spare på ressourcer og forbrug. Derfor er miljøgodkendt specialudstyr vejen til renere behandlinger.Tagkompagniet ApS, et mellemstort tagfirma, har mere end 30 års erfaring med miljøvenlige tagrenoveringer og tagrensninger af enhvert art; og sætter nu et ekstra fokus på miljøet. Mange tage er i dag ved at have den alder, at de trænger til en rensning, og derfor bruger Tagkompagniet ApS udelukkende miljøgodkendt specialdesignet udstyr, som kan afrense tage uden at tilsvine miljøet. Herudover bliver 70-80% af vandet..

Få gratis hjælp til gør-det-selv arbejdet

Der skal bygges et nyt skur, der skal nye fliser på terrassen, kælderen lugter af mug, og skal man egentligt træbeskytte nyt trykimprægneret træværk.? Spørgsmål er der nok af når det kommer til gør-det-selv arbejde og vedligehold af egen bolig, og hvem er det nu lige man skal spørge, hvis man ikke har en håndværker i familien, og ikke selv er et omvandrende orakel på samtlige fagområder..?Det er heldigvis blevet meget lettere at finde viden på nettet, og hvis du interesserer dig for nævnte spørgsmål, kan det være du lige skal snuse lidt til gør-det-selv sitet Handyman.dk, der i mere end 14 år har fremstillet og udgivet gør-det-selv artikler inden for fagområder som maler-, tømrer-, snedker-, murer, elektriker-, gartner-, og VVS arbejde. Faktisk er det blevet til mere end 3.000 artikler og svar på spørgsmål i handyman.dk’s spørgeforum... Og det hele ligger..

Nyt tag kan være overflødigt

Et nyt tag er en af de allerstørste udgifter for husejere. Men tit er det slet ikke nødvendigt at skifte det gamle tag. Ofte kan taget holde 10-15 år mere, hvis det bliver renset og malet, fordi det får en ny og meget slidstærk overflade. Og til en pris der er helt nede omkring en femtedel af, hvad et nyt tag koster. ”På den måde kan boligejerne skubbe den store udgift til det nye tag i adskillige år, samtidig ser taget fint og nyt ud og løfter hele husets udseende markant. Det er svært at sælge et hus med et slidt tag, og det kan også i nogle tilfælde være svært at få pengene til et nyt tag hjem, når du sælger huset. Men hvis du i stedet renoverer taget, kan det være medvirkende til, at huset sælges hurtigere. Nogle gange anbefaler vi, at kunderne får skiftet udvalgte tagplader, for hvis resten af taget er i orden, er der jo ingen grund til at skifte det”, fortæller Henrik Bau,..

International designpris til DAN DRYER A/S

DAN DRYERs nye produktserie Björk er netop blevet præmieret med en Red Dot Design Award, der uddeles i en af verdens mest velansete designkonkurrencer. Alle har set DAN DRYERs håndtørrere med det lille seje viking-logo på offentlige toiletter overalt i verden. Og nu skal vi også til at lægge mærke til elegante Björk, der er navnet på virksomhedens prisvindende nye produktserie.”Vi har fået en fantastisk start med Björk. Allerede før salget er gået i gang, har designkyndige fået øje på vores nyskabelse,” siger DAN DRYERs administrerende direktør Susanne Friis Eden, der stolt kan afsløre, at Björk netop er blevet præmieret med en Red Dot Design Award, der uddeles i en af verdens mest velansete designkonkurrencer.”For DAN DRYER er designprisen en døråbner til især det europæiske marked,” vurderer Hugo Dines Schmidt, partner i det aarhusianske designbureau VE2 og designeren bag..

Har du betontegltag?

Mange boligejere kender ikke vigtigheden- og muligheden for renovering af deres betontegltag. Siden begyndelsen af 70`erne er der bygget mange hundredtusinde huse med betontegl. Betontegl har efterhånden helt afløst de gamle bølgeeternitplader, der som bekendt ikke kan holde, når der ikke er asbest i.Betontegl er en god løsning til det danske klima. Men vidste du, at der kan spares mange penge ved at vedligeholde dem på den rigtige måde?Arne Rasmussen fra Haslev Tagrens oplyser, at der i dag er over 200.000 betontegltage, der er under nedbrud, men kan, hvis de bliver korrekt renoveret, holde mange år endnu.Gennem de sidste 12 år har Haslev Tagrens udviklet en nænsom og effektiv overfladebehandling af betontegl der bevirker, at nedbrydningen af overfladen stoppes og efter endt behandling får taget til at se ud som nyt.Tage af yngre årgang kan for det meste..

Byens kedeligste hus blev et dansk-tysk fyrtårn

Nyt sammenbygget Mediehus forener grænselandets medier i Aabenraa Bygningerne har ligget ud til et af de centrale kryds i Aabenraa siden midten af 1950’erne. Den sidste store konkurrent til prædikatet som ’byens kedeligste hus’ forsvandt, da den tidligere rutebilstation på det modsatte hjørne blev jævnet med jorden og gav plads for Opnørgården. Måske har bygningen også været en torn i øjet på Stenbjerg Ejendomme, der udover opførelsen af Opnørgården står bag flere markante og særdeles vellykkede renoveringer langs hovedvejen gennem Aabenraa. I hvert fald er der med vanlig omhu sket ting og sager, så den kedelige plet er erstattet af en bygning, der lyser op i bybilledet. Både i kraft af sit flotte udseende og som pejlemærke for samarbejdet mellem dansk og tysk i grænselandet. Bygningen, der tidligere kun husede redaktionen for det tyske mindretals avis, Der Nordschleswiger,..

Håndværkere har succes med samarbejde

Thy Energinetværk har fundet formlen på et succesfuldt samarbejde og forventer at 2015 også bliver et godt år for håndværk med fokus på energieffektivitet. Med udgangspunkt i uvildig energirådgivning satte syv håndværksfirmaer i begyndelsen af 2014 sig sammen for at diskutere energivenligt byggeri. Målet var at give kunderne langt bedre løsninger og service, end de kunne hver for sig, og det synes virksomhederne, der dækker over alle byggeriets fagområder, er lykkedes.“Det giver kunderne mere værdi, at vi som virksomheder har samarbejdspartnere, der har specialiseret viden om alle byggeriets aspekter. Det betyder, at arbejdet bliver udført bedre, og processen bliver mere overskuelig for kunden”, fortæller Henrik Dissing, medejer af Vestkystens VVS, der har 19 medarbejdere og 3 filialer i hele Thy.RUSTET TIL FREMTIDENI Thy er kunderne i den heldige..

Mestre i arbejdsmiljø

19 unge lærlinge vandt lørdag Arbejdsmiljøprisen i hvert sit fag ved DM i Skills. De havde bedst styr på sikkerhedsrutinerne, som er uhyre vigtige at lære lige fra begyndelsen af uddannelsen, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri Handsker og sikkerhedsbriller på, hvor det er nødvendigt, og linen spændt til kroppen, hvis man er i højderne. Når de unge lærlinge skal undgå små og store ulykker på arbejdspladsen, er det vigtigt, at de fra begyndelsen får sikkerheden helt ind på rygraden. De sikkerhedsrutiner havde 19 unge lærlinge i hvert sit fag bedst styr på under DM i Skills, som er erhvervsuddannelsernes Danmarksmesterskab. De vandt derfor Arbejdsmiljøprisen i lørdags i Bella Centret i København. - Det er meget nemmere at lære de rigtige vaner fra dag ét, i stedet for at skulle aflære forkerte rutiner senere hen. Og prisen er med til at skabe den..

Flad stemning i byggeriet

Byggevirksomhederne er begyndt at hænge med næbbet. Konjunkturbarometer faldt en smule fra september til oktober, og der er lang vej op til det positive felt, hvor branchen ikke har været siden 2007. Formentlig slår udsigten til et opgavemæssigt tomrum efter nytår allerede igennem nu Bygge- og anlægsbranchens konjunkturbarometer faldt lidt overraskende fra -11 i september til -12 i oktober. Beskæftigelsesforventningerne er neutrale, men ordrebeholdningen trækker nedad. - At byggeriet allerede nu begynder at hænge med næbbet – især de små og mellemstore håndværksvirksomheder – må ses i lyset udsigten til et opgavemæssigt tomrum i 2015, når bl.a. Bolig-Jobordningen ophører. Dette er formentlig indregnet i virksomhedernes forventningsdannelse, for her og nu er der ellers en nogenlunde tilfredsstillende bygge- og anlægsaktivitet, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Helt som..

Årets Unge Erhvervsleder på Amager 2014 er fundet

Tillykke til Årets Unge Erhvervsleder på Amager, tømrermester Jens Goodman. Det var en glad Jens Goodman, der onsdag 29. oktober modtog prisen som Årets Unge Erhvervsleder på Amager 2014. Prisen er en anerkendelse af godt lederskab og tildeles af JCI Amager i samarbejde med Amager Erhvervsråd. Det var en glad Jens Goodman, der onsdag 29. oktober modtog prisen som Årets Unge Erhvervsleder på Amager 2014. Prisen er en anerkendelse af godt lederskab og tildeles af JCI Amager i samarbejde med Amager Erhvervsråd.Igen i år var der et stærkt felt af gode kandidater til titlen som Årets Unge Erhvervsleder på Amager. Det var derfor en hård opgave for dommerne at finde vinderen.Valget faldt på tømrermester Jens Goodman fra GoodmanService. Dommerne lagde især vægt på hans omsorg for og ægte interesse i sine ansatte og hans engagement i lokalsamfundet kombineret med hans vision om at ændre..

Byggevirksomhederne er allerede begyndt at hænge med næbbet

Byggeriets konjunkturbarometer faldt en smule fra september til oktober, og der er nu lang vej op til det positive felt, hvor branchen ikke har været siden 2007. Formentlig slår udsigten til et opgavemæssigt tomrum efter nytår allerede igennem nu Bygge- og anlægsbranchens konjunkturbarometer faldt lidt overraskende fra -11 i september til -12 i oktober. Beskæftigelsesforventningerne er neutrale, men ordrebeholdningen trækker nedad. - Når byggeriets virksomheder allerede nu begynder at hænge med næbbet, så bekræfter det, at branchen – især de små og mellemstore håndværksvirksomheder – står foran et opgavemæssigt tomrum i 2015, når bl.a. BoligJob-ordningen ophører. Dette er formentlig allerede nu inkluderet i virksomhedernes forventningsdannelse, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Ikke overraskende er det især anlægsentreprenører og byggeentreprenører, der er mest..

Sensommeren er perfekt at male i

Ikke for varmt. Ikke for vådt. Sensommeren og det tidlige efterår er det helt rigtige tidspunkt at gå husets vinduer efter med sandpapir og maling. Vejret er vigtigt, når husets træværk skal males. Så vigtigt, at man hellere må udskyde arbejdet end knokle løs på det forkerte tidspunkt. Sådan lyder det fra Erik Peitersen, fjernsynets kreative håndværker og inkarneret gør-det-selv-mand.”Det er ikke løgn,” siger han. ”Hvis vejret er for vådt eller for varmt, er det faktisk bedre at hente en kop kaffe og smække fødderne op end give sig til at male vinduer.”I høj sol kan malingen tørre ud, inden den er trængt ind i træet, forklarer han. Er vinduerne den mindste smule fugtige, binder malingen ikke ordentligt på træværket, og der kan komme skimmel og senere råd i træet.”Det gør sensommeren perfekt at male i,” siger Erik Peitersen. ”Sådan en lidt overskyet dag med 15-20 graders varme og..

Pavillonløsning til NCC med 190 centimeter niveauforskel

Hvor placerer man 800m2 midlertidig pavillonbyggeri på en trang Vesterfælledvej? Flere muligheder var i spil, men en lille have bag den gamle Carlsberg-bygning blev løsningen – også selvom det krævede en helt speciel sokkel for at få pavillonerne i vater. Som led i udbygningen af Carlsberg Byen skal der bygges professionshøjskole, restauranter og butikker i området vest for Vesterfælledvej. I den forbindelse blev entrepriseleder Kåre Lindberg fra Ramirent kontaktet af Ole Petersen, entreprisechef fra NCC Construction. Han ville gerne have et bud på en pavillonløsning til NCC´s byggefolk, som skulle styre projektet.HESTESKO I GAMMEL HAVE-Vi kender Ole Petersen rigtig godt og har ofte hjulpet hinanden. Så da han spurgte, om vi kunne hjælpe med en pavillonløsning til Vesterfælledvej, kørte vores overmontør Bjarne Henriksen fra Ramirent Solution og jeg ud og..

Byggeri bør på skoleskemaet i de bornholmske folkeskoler

Dansk Byggeri Bornholm opfordrer de bornholmske folkeskoler til at tage imod tilbuddet om virksomhedsbesøg på en byggeplads og gratis undervisningsmateriale. Det skal være med til at åbne elevernes øjne for erhvervsuddannelserne, lyder opfordringen fra organisationen Når der står matematik på skoleskemaet i 7. og 8. klasse, bør eleverne lære formler, måleenheder og procentregning med snedkeren, muren, maleren og struktøren. Sådan lyder opfordringen fra Dansk Byggeri Bornholm, der opfordrer de bornholmske folkeskoler til at bruge det undervisningsmateriale til folkeskoleelever, som organisationen gratis stiller til rådighed samt muligheden for besøg på en lokal byggeplads med udgangspunkt i tilhørende undervisningsmateriale. - Vi er udfordret af, at en stor del af vores lokale håndværkere går på pension inden for de næste fem til 10 år samtidig med, at der uddannes færre og færre..

Installationsbranchen ansætter rekordmange nye lærlinge

Antallet af nye praktikpladser i årets første seks måneder er i installationsbranchen det højeste siden 2008. Landets el- og vvs-virksomheder øger antallet af praktikpladser markant. Stigningen i antallet af nye lærlinge var i årets første seks måneder på 27,5 procent og ligger nogle steder i landet helt oppe på 40 procent.Fakta: Antallet af nye lærepladser til elektrikerlærlinge steg i årets første seks måneder med 23,3 procent til 709 nye lærepladser mod 575 lærepladser i samme periode sidste år. Antallet er det højeste siden 2008 for perioden.Antallet af nye lærepladser til vvs-lærlinge steg i årets første seks måneder med 34,1 procent til 279 nye lærepladser mod 208 lærepladser i samme periode sidste år.Stigningen var størst i Syddanmark (40 pct.), i Hovedstadsområdet (35,4 pct.) og på Sjælland (34,8 pct.).Installationsbranchen beskæftiger 20,3 lærlinge per 100 svende...

Nyt pragtværk om Haven i Hune

- baseret på billeder af den internationalt kendte danske fotograf, Bent Rej, og med tekst af blandt andre dansk films diva og rosenelsker, Ghita Nørby. I et forblæst landskab, formet af istid og sandflugt, ligger en paradisisk have. Skabt på trods som en unik bedrift, hvor samspillet mellem æstetik og fantasiens overdrev blev et eventyr. Eventyr om haverne der fik huse, og husene som fik haver. Alt sammen i en symbiose mellem blomstermaleren Anne Just og arkitekten Claus Bonderup. Hun æltede et farverigt landskab – han formede helhedens ramme. Resultatet er Haven i Hune. I disse dage udkommer et værk, Anne Just’s Have – The Garden at Hune – hvor den internationale, danske fotograf, Bent Rej, gennem billeder beskriver denne usædvanlige have tæt ved badebyen Blokhus i Nordjylland. Gennem hele 2013 har han gennem sit objektiv fanget planternes udvikling og de skiftende..

Find inspiration til ferieoplevelser i Sønderjylland

For mange danskere er Sønderjylland blot det område, som man skal igennem for at komme til Tyskland. Andre har dog fået øjnene op for de muligheder for skønne ferieoplevelser, som området har at byde på Hos sommerhusudlejeren Nordhaus oplever man flere tilbagevendende besøgende, for hvem Sønderjylland er blevet en oase i en travl tilværelse. I det følgende finder du inspiration til ferieoplevelser i Sønderjylland.Hvor Danmark møder TysklandMange af damarkshistoriens store slag har handlet om, hvor grænsen mellem Danmark og Tyskland skulle trækkes. I 1920 fik vi endelig det område tilbage, som i dag kaldes Sønderjylland. Stridighederne har efterladt et område fyldt med spændende historier, som hvert år trækker historieinteresserede turister til området.Sommerhusudlejeren Nordhaus beskæftiger sig med udlejning af ferieboliger i netop Sønderjylland, og de tilbyder mere end 200..

Sundere vægmaling uden konserveringsmidler

Ny indemaling letter vejen mod et bedre indeklima CapaFixx er en ny spændende indemaling, der giver en helmat og meget diffusionsåben overflade og som samtidig har en god dækkeevne og en lang åbningstid.Malingen egner sig perfekt til store sammenhængende flader, hvor den lange åbningstid sikrer mod synlige overgange og rullespor. Desuden giver den korte tørretid på kun 4-6 timer optimale betingelser i forbindelse med opgaver, hvor et lokale skal tages i brug i en fart.Uden Methylisothiazolinon ( MI ) CapaFixx indeholder ingen konserveringsmidler og er dermed kommet i familie med Rockidans to andre indeklima- og allergivenlige malinger ”Caparol Sensitiv” og ”Sylitol Bio Indemaling”. Særligt konserveringsmidlet Methylisothiazolinon ( MI ), der anvendes i stort set al moderne maling, har vist sig at give problemer med allergi, både for malere og beboere. De kan..

Ny gratis malerportal skal komme dårligt arbejde og overpriser til livs

Danskerne betaler ofte for meget for at få malet og repareret deres hus eller lejlighed, mener iværksætteren bag den nye malerportal og hjemmeside dwitt.dk. Helt op til 40 procent. Så meget bør den danske boligejer eller lejer kunne spare på typiske servicereparationer og maler opgaver, udtaler Brian Didrichsen som er personen bag dwitt.dk. Håndværksbranchen kritiseres ofte for at være ugennemsigtig hvad angår priser, og forbrugerne ender ofte med at betale mere, end de burde. Samtidig er det svært for forbrugeren at vide om den veltalende håndværker som lover guld og grønne skove, ren faktisk også lever op til sine egne udtalelser inden det er alt for sent.Det prøver dwitt.dk at komme til livs ved at lade forbrugeren rate og komme med udtalelser om det pågældende malerfirma, lige så snart de har fået udført arbejde af malerfirmaet via dwitt.dk Det hele foregår ganske simpelt..

Forårsrengøring på altanen

Fuglene synger og dagen er tiltaget med flere timer. Det er tid til at komme ud på altanen og nyde foråret. Før man planter blomster i altankasser og -krukker er det dog en god idé at bruge et par timer på rengøring og vedligeholdelse af altanen, så den ser pæn ud hele sæsonen.-I Danmark er der mange tusinde altaner, der ikke bliver brugt. I stedet for at være frodige oaser i byen fremstår de som udendørs pulterkamre, fortæller Lotte Andreasen fra Altan-Inspiration.dk –Jeg oplever, at mange altan-ejere drømmer om at få meget mere ud af de attraktive boligkvadratmeter, men de er i tvivl om, hvordan de skal komme i gang. Ved at fjerne rod og gøre rent kan man ofte få øjnene op for nye måder at pynte selv en mindste altan. Ryd op og smid udMange altaner fungerer som vinterlager for tomme flasker og generelt rod. Start med at smide det gamle juletræ ud. Sælg de tomme flasker. Sæt..

Husk at bruge håndværkerfradraget

I år er det allerede muligt at indberette håndværkerfradraget til Skat fra den 20. februar. Dansk Byggeri anbefaler, at man allerede gør det nu, så der også er mulighed for at bruge fradraget i 2014. Fik du sidste år slebet gulve, klippet hæk eller passet børn, skal du huske at gøre brug af håndværkerfradraget, for der er nemlig penge at hente. Hver voksen i husstanden kan trække op til 15.000 kroner fra arbejdslønnen, og det betyder, at et ægtepar eller to samboende kan trække op til 30.000 kroner fra per år. I år er det allerede muligt at indberette fradraget til Skat fra den 20. februar, og ifølge Dansk Byggeri, er det en god ide at være tidlig ude med indberetningen. - Fradraget er det samme per år uanset hvor mange arbejdsopgaver, man får lavet, og hvis man derfor venter med at indberette til næste år – og samtidig får renoveret boligen igen i år – snyder man sig selv for..

Specialbelysning til syndens hule

På Hornsleth Bar går kunst og fest op i en højere enhed. Lumiere har hjulpet med at specialdesigne og håndbygge lyskasser, der bryder det totale mørke i barens nederste etage. Med Hornsleth Bar i København ville Kristian von Hornsleth med egne ord lave en oase og et fristed – i form af en natklub, hvor kunst og fest kunne gå hånd i hånd. – Der er behov for steder, hvor beskueren kan gå i dialog med kunsten i andre og mere imødekommende rammer end på traditionelle gallerier, mener han. Filosofien er, at det at træde ind ad døren skal være ligesom at gå ind i et maleri af Hornsleth. – Jeg blev inspireret af Platons hulelignelse, der er en historie om erkendelse. Kunst er en spejling af virkeligheden – en slags meditativt frirum, der giver mulighed for at undre sig og gøre tanker. Vi har ikke kun skabt en bar, men et tempel for refleksion og nydelse. Som en kirke uden..

Trappefabrik kaster sig over industrilakering

VejleTrappen etablerer lakeringsafdeling, der også maler for andre håndværksvirksomheder. I den ene ende af sin store lagerbygning på Rørhaven i Vinding har VejleTrappen netop etableret egen lakeringsafdeling med sprøjteanlæg til vandbaserede produkter, tørrerum samt alle nødvendige foranstaltninger som fx passende udsugning. – Efter overtagelsen af JLH Trapper er der så meget malerarbejde, at vi med fordel kan udføre det selv. Dermed får vi også øget fleksibilitet og kortere leveringstider. To af vores folk er blevet uddannet i industrilakering, og ud over at male dele til egne trapper benyttes anlægget også til underleverandørarbejde. Eksempelvis lakerer vi dørkarme, fodlister, radiatorskjulere og vinduesbundstykker for andre håndværksvirksomheder, fortæller fabrikant, ingeniør Henrik Jensen fra VejleTrappen. Fakta: VejleTrappen, der er en del af Byggefirmaet Ove..

Nye danske kvalitetsvinduer til alle huse opfylder 2020-energikravene

Tinium 2020 fra STM er en af de få vinduesserier i træ/alu, der lever op til fremtidens høje energikravNu er det muligt at vælgevinduer, der både gør huset smukkere og opfylder Erhvervs- og Boligstyrelsens højeste krav til at spare på energien i fremtiden.Den nye Tinium 2020-serie fra den danske fabrik STM Vinduer er et komplet program i træ/aluminium: Topstyrede, sidehængte, Dannebrog, bondehus, dreje/kip og flere andre vinduesmodeller, plus facade- og terrassedøre.Smukt til huset - lunt i fremtiden? De mange modeller betyder, at du kan vælge de vinduer og døre, der tager sig allerbedst ud på dit hus og samtidig være sikker på besparelser i fremtiden, fortæller direktør Finn Methmann fra STM Vinduer. ? For energimæssigt er Tinium 2020 to skridt foran.? I dag skal nye vinduer leve op til energikravene i Bygningsreglementet BR10. Erhvervs- og Boligstyrelsen øger kravene i 2015 og..

Sving penslen inden det er for sent

Vinduer af træ skal males, og de skal males i tide, hvis du vil forlænge deres levetid. Følg malermesterens enkle råd, og styr uden om de klassiske gør-det-selv fejl.Foråret er ofte for vådt. Sommeren er ofte for varm, men sensommeren og det tidlige efterår er til gengæld det helt rigtige tidspunkt at gribe penslen og gøre noget ved husets tørstige og afskallede vinduer. Ifølge malermester Christoffer Pape Mortensen er der ingen vej uden om, hvis man vil beholde sine vinduer i mange år:?Man skal male sine vinduer jævnligt for at forlænge deres levetid. Det er ganske enkelt. Træværket skal beskyttes mod vind og vejr samt solens ultraviolette stråler, der alt sammen nedbryder malingen?.Uden maling vil det bare træ suge fugt til sig og begynde at rådne. Selv en lille revne i malingen er nok til at få nedbrydningen til at gå i gang. Vinduesproducenten Rationel anbefaler af samme årsag, at..

Nu lukker danskerne helt op for kvaliteten og nyder udelivet

Foldedøre til facader fra Lacuna giver en åbning på 90% til terrassen og opfylder energikravene for både 2015 og 2020.Den danske sommer, når den er bedst ? det er udeliv og ægte nydelse med en foldedør, der kan lukke helt op ud til det fri. Og som er højisolerende, når efterår og vinter igen melder sig.Det er en ny, klar trend i boligen, at vi vil have så store og så tætte vinduer som muligt. Samtidig skal kva­liteten og det energibesparende være helt i top, når vi som boligejerne vælger at investere i forbedringer, fortæller Henrik Brunsø fra Lacuna.Det ses tydeligt med vores foldedøre, som giver en ekstra stor åbning til terrassen og det udeliv, alle holder så meget af. De er ikke alene certicerede som verdens tætteste folde­døre, men er også tættere end en almindelig dør, selv om de normalt er opdelt i 4-5 døre, der foldes til side.Samtidig lever foldedørene ? som har 3 lag..