Find vej: Forside » Artikler » Vedligeholdelse af boligens tag kan udsætte dyre tagprojekter i årevis

Vedligeholdelse af boligens tag kan udsætte dyre tagprojekter i årevis

Lagt på maler24.dk den 26-04-2016 af malerMaster


Har man et tag af ældre dato, hvor tid og vind har sat sine spor, så fremstår taget slidt og uskønt, og mange vælger derfor at udskifte det. Men et godt tag kan holde længere, end man tror, hvis man vedligeholder det og renoverer det i tide. På den måde kan dyre tagprojekter udsættes i op til 10 år, viser erfaringer fra tagmalerforeningen i Dansk Byggeri.Alger, mos, vind og luftforurening har det med at gøre et tag slidt og ældet at se på. Derfor kan et tag på 35 år let komme til at se ud som om, at det trænger til en udskiftning. Men taget kan sagtens være sundt nok til at holde i mange år endnu, hvis blot det bliver renoveret. Derfor er det en god ide at få tjekket sit tags sundhedstilstand grundigt, inden man sætter det store udskiftningsprojekt i gang, siger konsulent Henrik Bau fra Tagmalerforeningen i Dansk Byggeri.

”Ofte gange kan det være nok at renovere taget, frem for at udskifte det, og så står husejeren med et både sundt og pænt tag i mange år frem og kan udsætte den store investering i et nyt tag, understreger han.

Her kan det oftest betale sig
En tagrenovering består først og fremmest af en afrensning af taget. Afrensningen fjerner den algebelægning, der gnaver sig ned i tagpladerne, samt eventuelt mos, der kan ligge og skubbe til pladerne. Derefter grundbehandles taget, og til sidst males det. På den måde kommer taget til at fremstå flot og nyt igen, og samtidig er det bedre beskyttet. Særlig betontage og gamle eternit/asbesttage egner sig godt til at blive renoveret, netop fordi disse tagplader er hårdføre. Her kan det ofte betale sig at renovere taget frem for at udskifte det. Dog skal man ved eternit/asbesttage være opmærksom på at renovere taget i tide, før pladerne er blevet for tynde, advarer Henrik Bau. Er taget først blevet for ødelagt, så er en totaludskiftning uundgåelig.

Ikke alle tage er egnet
I det hele taget er det en god ide, at holde øje med sit tag og tjekke det ind imellem, inden taget bliver for ødelagt til en eventuel renovering. I disse tilfælde vil det nemlig gøre mere skade end gavn, fordi man risikerer at knække pladerne eller gøre dem mere skrøbelige.
”Få en fagmand ud og vurdere, om du kan renovere, eller om du er nødt til at skifte taget. Du må ikke bare gå i gang med en renovering uden at du er helt sikker på, at taget er egnet,” siger Henrik Bau.

Det er heller ikke lige meget, hvordan en tagrenovering gribes an. Når taget renses med specialudstyr, skal det gøres med forsigtighed og omhu, så tagets overflade ikke bliver beskadiget. Hvis taget er af asbest, skal vandet opsamles og deponeres, fordi det indeholder asbestfibre. Det skal ifølge loven håndteres af en fagmand.

Lav omkostning – men garanti er vigtigt
Omkostningerne til rensning og maling er minimale, sammenlignet med en total udskiftning med nedtagning og bortskaffelse af taget. Dog kan en renovering, der bliver udført dårligt, betyde dyre og besværlige skader på længere sigt. Vil du være på den helt sikre side, anbefaler Henrik Bau, at du får et medlem af Dansk Byggeri Tagmalerforening til at forestå renoveringen af dit tag.
”Foreningens medlemmer har den rette uddannelse og ekspertise, og kun medlemmerne kan tilbyde den velkendte BYG-Garanti, der dækker op til tre år for synlige fejl og op til 10 år for skjulte fejl og skader,” siger Henrik Bau.