Find vej: Forside » Artikler » Kæmpebesparelse: Nyt ventilationsanlæg giver boligejere luft i økonomien

Kæmpebesparelse: Nyt ventilationsanlæg giver boligejere luft i økonomien

Lagt på maler24.dk den 06-12-2016 af malerMaster


Fleksibel Combi 185 BP-løsning med både indbygget ventilationsanlæg og varmepumpe fra ventilationsproducenten Genvex A/S sparer boligejere for op mod 66 procent på elregningen.Så er der godt nyt til danske boligejere på udkig efter billigt vand, varme og ventilation.

Ventilationsproducenten Genvex A/S kommer nu på markedet med en ny og forbedret udgave af deres klassiske kombinationsanlæg, som har fået navnet Combi 185 BP. Anlægget kan både producere varmt vand, rumopvarmning og ventilation.

Samtidig leverer den økonomiske varmepumpe billigere varme end en el-radiator. Det betyder, at en familie kan spare op til 66 procent på elregningen, viser beregninger fra Genvex A/S.

Sparer to tredjedele i forhold til el-radiatorer
- Combi 185 BP er målrettet familier i små og mellemstore boliger, som ønsker værdi for pengene. Anlægget har en COP-værdi på 3,2, dvs. en energieffektivitet, der er tre gange højere end den energi, en radiator afgiver. Combi 185 BP-anlægget fjerner dermed to tredjedele af varmeforbruget for hver el-radiator, det erstatter. Herudover kan det både levere frisk luft samt fx gulvvarme til et badeværelse eller køkken på op til 10 m2. Dog kan anlægget ikke producere varmt vand og varm luft samtidig, fortæller salgschef hos Genvex A/S, Klaus Kjær.

86 rækkehuse får Combi 185 BP installeret
Et af de steder, hvor Combi 185 BP i øjeblikket implementeres, er i Ørslev fem km fra Vordingborg. Her opfører man i skrivende stund 65 rækkehuse, som alle får et Combi 185 BP LS-anlæg installeret. Målet er at give beboerne et effektivt varmeanlæg, der samtidig optimerer indeklimaet og beboernes velvære.

- På grund af varmegenvindingen, hvor man tager varmen fra den forurenede luft’ og tilfører den kolde, nye luft, går der meget lidt varme til spilde. Luftudskiftningen betyder imidlertid også, at der ikke opstår et fugtigt indeklima med kondensvand og skimmelsvamp. Dermed reduceres risikoen for, at beboerne udsættes for astma- og allergifremkaldende sporer, som ellers kunne gøre dem syge, tilføjer Klaus Kjær.

Producerer varmt vand til familie på fire
Kan varmepumpen så levere tilstrækkeligt med varmt vand til familien
Ifølge hjemmesiden Bolius brugte danskerne i gennemsnit 106 liter vand om dagen i 2014. En stor del af dette er selvsagt koldt vand, alligevel stilles der store krav til et varmtvandsanlæg, som skal servicere en gennemsnitsfamilie. Også her lever Genvex’ sidste nye skud på stammen op til forventningerne.

Vandtanken med de 185 liter er 55 grader varm og fyldes i takt med, at personerne i husholdningen vasker op eller tager brusebad. Nede i beholderen sidder en el-patron, som kobler til, hvis vandtanken tømmes, og varmer nyt vand op med det samme. To-i-én-anlægget” leverer varmt brugsvand, frisk ventilation i boligen – og luft i budgettet.

FAKTA: KORT OM COMBI 185 BP
- Afkøler om sommeren. Et af de nye features ved Combi BP er et fuldautomatisk bypass-spjæld til passiv komfortkøling. Det betyder, at hvis temperaturen udenfor er køligere end indetemperaturen, kan man via indbygget bypass passivt køle om sommeren.
- Andre forbedringer: Optima 312-styring, som kan håndtere modulerende for- og eftervarmeflader; software-optimering, der sikrer længere levetid på anlægget; og mulighed for plastveksler.
- Størrelse og opstilling. Combi 185 BP måler 60 x 66 x 200 cm og kan fx opstilles i bryggers eller køkken. Herfra skal anlægget kobles på boligens VVS, så der er varmt vand til bruseren og opvasken og gulvvarme til familien.
- Varmepumpen kan producere ca. 380 liter varmt vand i døgnet med en temperatur på 55 grader. Opvarmningstiden for en hel tank på 185 liter er ca. ni timer ved en udetemperatur på 15 grader. Ved faldende udetemperaturer stiger opvarmningstiden. Tilkobler man 1 kW-el-patronen, forbedres opvarmningstiden med 4-5 timer.
- Minimum luftmængde. 100 m3/h (Combi 185 BP S), 150 m3/h (Combi 185 BP LS)

Fakta: Ørslev – 65 rækkehuse – så meget varme dækker Combi 185 BP SL
- 55 m2 bolig: dækningsgrad inkl. gratisvarme 100 %, uden gratisvarme 90 %
- 81 m2 bolig: dækningsgrad gratisvarme 99 %, uden gratisvarme 81 %
- 100 m2 bolig: dækningsgrad gratisvarme 94 %, uden gratisvarme 76 %
Kilde: Genvex A/S. Gratisvarme er fx sol.