Find vej: Forside » Artikler » Det handler om at forebygge: At male vinduer er ligesom at børste tænder

Det handler om at forebygge: At male vinduer er ligesom at børste tænder

Lagt på maler24.dk den 05-09-2015 af malerMaster


Venter du også, til malingen skaller, og træværket titter frem, før du griber penslen og maler dine vinduer Det kan ikke betale sig. Arbejdet bliver langt mere besværligt, advarer malermester.Sensommeren er ikke for våd, ikke for varm, men den helt rigtige årstid at male vinduer. Og det er ikke nødvendigvis en god ide at vente til næste sensommer.

”Man skal helst male sit træværk, før det for alvor trænger, og malingen er halvt skallet af”, siger malermester Carsten Pedersen fra Brædstrup.

Han har malet vinduer i 24 år og taler af erfaring, når han siger, at rettidig omhu gør arbejdet lettere. Meget lettere:

”Så er man fri for at skrabe og slibe en hel masse og bøvle med bart træ og grunder. Det er lidt ligesom at børste tænder – det er bedst at forebygge”, siger Carsten Pedersen. ”Går der for længe, så tager det længere tid at lave det.”

De fleste trævinduer har brug for at blive malet hvert femte-sjette år, hvis de ellers er blevet malet ordentligt, vurderer han. Nogle før, andre senere. Det kommer an på deres placering i forhold til vind, vejr og verdenshjørner.

Rationel Vinduer giver malermesteren ret. Uden maling vil det bare træ suge fugt til sig og begynde at rådne, oplyser vinduesproducenten. Selv en lille sprække i malingen er nok til at sætte gang i nedbrydningen. Af samme årsag anbefaler Rationel, at man går sine trævinduer efter en gang om året.

”Det handler om at tage eventuelle problemer i opløbet. Med den rigtige pleje holder dine vinduer og døre snildt i 40 år”, siger Thomas W. Hansen, der arbejder som rådgiver hos Rationel.

”Alternativt kan man selvfølgelig vælge trævinduer med en udvendig beklædning af aluminium. De er stort set vedligeholdelsesfri, og man slipper for alt, hvad der har med sandpapir, pensler og maling at gøre”, siger Thomas W. Hansen.

Har man træværk, skal det males. Og ifølge malermesteren kan det kun betale sig at gøre det ordentligt. Han peger på tre fælder, som gør det selv-folket ofte falder i:

”Mange bruger ikke tid på at give det bare træ grundingsolie, og så binder malingen altså ikke helt så godt”, siger Carsten Pedersen og fortæller, at andre ikke bruger tid på at give to tynde lag maling, men nøjes med et enkelt tykt, som ingenlunde holder ligeså godt.

Og så er der dem, der bruger det billigste maling og de billigste pensler på markedet. Det huer heller ikke vores fagmand.

”Hvis man ikke maler ret meget, lægger man måske ikke mærke til det, men en billig pensel lægger ikke malingen ret pænt på. Og en billig maling holder ikke ret længe”, siger han. ”Det er altså ikke til at male med”.


Guide: Sådan maler du dine vinduer – trin for trin

1. Vask træet af i grundrens.

2. Slib med sandpapir. Hvis den gamle maling stadig dækker, er det fint bare at mattere den let. Hvis der er løs maling, skal det skrabes af og slibes med lidt grovere sandpapir.

3. Støv træværket af.

4. Plet det bare træ med en grunder, så malingen binder bedre. Lad det tørre et døgns tid.

5. Pletmal dernæst det bare træ med vinduesmalingen og mal derefter hele vinduet to gange. Lad det tørre et døgns tid mellem hvert lag.