Find vej: Forside » Artikler » Flere forbrugere har fået øje på klagemulighed

Flere forbrugere har fået øje på klagemulighed

Lagt på maler24.dk den 04-03-2016 af malerMaster


Sidste år løb der 659 klager ind til Byggeriets Ankenævn. Det er en stigning på 15 procent i forhold til 2014. Mediedækning har skabt større opmærksomhed, lyder forklaringen blandt andetHvert år udfører danske håndværkere mere end en million opgaver for privatpersoner. I langt de fleste tilfælde går det som aftalt, men en sjælden gang er forbrugeren utilfreds – og så kan det ende med en klage til Byggeriets Ankenævn.

I 2015 blev det udgangen i 659 tilfælde, fremgår det af seneste årsberetning fra Byggeriets Ankenævn. Det er 86 flere sager end året inden, men dog færre end i 2013, hvor nævnet behandlede 668 klager.

Af de 659 klager, landede 201 af sagerne på nævnets bord i årets tre sidste måneder. Det er første gang, at en så stor del af sagerne havner på ankenævnets bord i månederne op til jul.

- Det skyldes formentlig, at der var en del mediefokus, da den nye forbrugerklagelov, der blandt andet udvider forbrugernes klageadgang, trådte i kraft pr. 1. oktober 2015. Flere har ganske enkelt fået øjnene op for, at det er muligt at klage, siger Louise Larsen, sekretariatschef i Byggeriets Ankenævn.

Men flere sager betyder ikke, at flere får medhold. I 77 procent af de sager, hvor der har været afholdt syn og skøn, endte det med medhold eller delvist medhold til forbrugeren, hvilket er nøjagtig samme niveau som året inden. 8 procent af sagerne endte i forlig, mens ankenævnet i 15 procent af sagerne gav håndværkeren ret. Også her er der tale om samme niveau som i 2014.

Der er dog tale om et klart fald, når det handler om klager vedrørende virksomheder, der er gået konkurs eller ophørt. 15 procent af de sager, ankenævnet behandlede i 2015, vedrørte således konkursramte eller ophørte virksomheder. I 2014 var der tale om 21 procent.

En stigning ses i antallet klager over arbejde, der er udført i hovedstadsområdet. Hvor klagerne i det område i 2013 udgjorde 37 procent af de samlede klager, var der i 2015 tale om 42 procent. I resten af landet er der tale om tilbagegang eller samme niveau som tidligere.

- Der er dog ikke tale om, at håndværkere i hovedstadsområdet laver flere fejl, men at det er her, branchen har mest travlt for tiden, siger Louise Larsen.

Bag Byggeriets Ankenævn står Forbrugerrådet Tænk, Parcelhusejernes Landsforening og Dansk Byggeri. Nævnet blev etableret i 1996, og dets vedtægter er godkendt af Erhvervs- og Vækstministeriet. Nævnet behandler klager over maler-, murer-, tømrer-, snedker-, køkken-, stenhugger-, tække-, kloak-, brolægger-, gulv-, anlægsgartner- og jordarbejde. Klager over leverancer af vinduer, yderdøre og køkkenelementer behandles kun, hvis den virksomhed, der klages over, er medlem af Dansk Byggeri eller på anden vis en del af ankenævnet.