Find vej: Forside » Artikler » LED-belysning optimerer miljø og træning på Strandgården

LED-belysning optimerer miljø og træning på Strandgården

Lagt på maler24.dk den 01-10-2015 af malerMaster


Udviklingen af bedre teknologi og højere kvalitet giver nye muligheder for at anvende LED-belysning i ridecentre og på gårde. På Strandgården i Dragør anvendes den nye belysning til at optimere træningen og miljøet, ligesom udskiftningen har medført et markant fald i elregningen.Det er ikke kun staldene, men også belysningen, der efterhånden er godt forældet i mange ridecentre og på mange gårde rundt i det gængse land. Udover at opnå markante besparelser efterspørges nye belysningsløsninger i lige så høj grad for at sikre bedre lys- og video-forhold for heste og ryttere. Det gør sig bl.a. gældende for Strandgården i Dragør, der i disse år er i gang med energioptimering af stedets faciliteter.

Med tre stalde, rytterstue, to ridehaller, en longehal og to udendørsbaner går det ret stærkt med elmåleren. Med de mange lavenergibelysningsløsninger, der findes på markedet, var det derfor efterhånden på tide at kigge sig omkring i forhold til at investere i ny belysning, fortæller Rikke Amann, som sidste år valgte at rådføre sig med belysningsvirksomheden Flash Light A/S, der producerer og markedsfører professionelle belysningsløsninger.

Det er hensigten at energioptimere alle faciliteter på sigt. Da der på de store ridecentre sjældent er overskud til at udskifte al belysningen på én gang, blev det vurderet, at især ridehallens ældre armaturer ville være en fordel at skifte.

Den tidligere belysning bestod af nogle armaturer, som gården havde fået fra de gamle B&W-haller. Med et forbrug på 250 watt og udskiftning af 3-4 lyskilder om året kunne det ikke betale sig at bevare den gamle installation længere. Herudover tog det lang tid for lyset at tænde, hvilket gjorde, man var nødt til at have lyset tændt konstant, fortæller produktchef Peter Aaløse fra Flash Light A/S, der har beregnet og vurderet Strandgårdens belysning.

40 procent mindre energi
De gamle armaturer er udskiftet med 14 styk Sun High Bay LED-industripendler, som er monteret med cirka otte meters mellemrum i to rækker i midten af ridehallen.

Med en lysstyrke på 150 Watt bruger Sun High Bay tæt på halvdelen i energiforbrug i forhold til de gamle armaturer. Dermed vil investeringen allerede være tjent hjem efter to til to et halvt år på grund det markante fald i elregningen, fortæller Peter Aaløse.

Bedre lys og ingen skygger
Armaturets aluminiumsreflektor har en 120 graders spredning, som sikrer god oplysning, til glæde for de mange ekvipager.

Den gamle belysning var svag og havde en mindre spredningsvinkel, som resulterede i mange skygger og mørke pletter. Noget der fra tid til anden kan genere både hest og rytter. Her lyser den nye belysning godt op, så vi slipper for mørke og dunkle hjørner, fortæller Rikke Amann og tilføjer:
Før var det en stor udfordring at filme ekvipagerne grundet det mørke lys. I dag anvender vi i stigende grad video til at forbedre træningen, og jeg har fået mange positive tilbagemeldinger efter udskiftningen af belysningen, der giver mulighed for at optage langt bedre materiale.

Lyset tænder med det samme
Udover bedre lys og lavere elregning er et af de store plusser, at den nye belysning tænder med det samme.

Før i tiden kunne der gå et kvarter, før lyset havde fuld styrke. Man kunne derfor ride rundt i mørke i et god tid, før der kom lys. Det var dødirriterende. Nu kan vi slukke og tænde efter behov – og lyset tænder med det samme. En lille ting, som gør en kæmpe forskel i hverdagen, fastslår Rikke Amann.

Fakta om belysningsløsning:
• Opgave: Energioptimering af Strandgårdens ridehalsbelysning med henblik på at reducere elforbruget og vedligeholdelsesbudgettet.
• Løsning: Udskiftning af samtlige armaturer i ridehallen til LED industripendel Sun High Bay med integreret driver og 150 Watt fra Flash Light A/S.
• Resultat: Færre el- og driftsomkostninger, da LED i modsætning til traditionelle glødepærer bruger mindre energi og har længere levetid, hvormed der er færre vedligehold af armaturer. Bedre lyskvalitet med et stærkere og skarpere lys. Modellen har desuden 120 graders spredningsvinkel, hvormed lyset spreder sig godt rundt og sikrer, der ikke opstår skygger.