Find vej: Forside » Artikler » Lidt større udfordringer på byggeriets arbejdsmarked

Lidt større udfordringer på byggeriets arbejdsmarked

Lagt på maler24.dk den 30-10-2015 af malerMaster


Selvom der endnu ikke er generelle flaskehalse for de timelønnede i byggeriet, er manglen på arbejdskraft gradvist blevet en større udfordring. Dansk Byggeri understreger dog, at mangel på kvalificeret arbejdskraft ikke skal forveksles med overophedningDanmarks Statistik spørger i forbindelse med sit månedlige konjunkturbarometer til, hvilke produktionsbegrænsninger byggeriets virksomheder oplever, og her har der gradvis gennem 2015 været stigende mangel på arbejdskraft. Fra et niveau på 6 % af beskæftigelsen i januar til 17 % i oktober.

- Virksomheder svarende til 17 % af beskæftigelsen oplever arbejdskraftmangel, og vi får også i Dansk Byggeri meldinger fra baglandet om mangel på kvalificeret arbejdskraft og vanskeligheder med rekruttering. Det drejer sig især om specialiserede funktioner som ingeniører, landmålere og projektledere, men efterhånden også hele installationsområdet, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

Ifølge Danmarks Statistik svarer manglen på arbejdskraft hos anlægsentreprenørerne til 42 % af beskæftigelsen. På vvs-området ligger niveauet i oktober også over gennemsnittet med 19 % mangel på arbejdskraft.

Forskel på by og land
- Flaskehalse på nogle delmarkeder og nogle specialiserede jobfunktioner skal ikke forveksles med generel overophedning i byggebranchen. Der er fortsat et meget todelt marked med travlhed hos de store virksomheder i København og Århus men med mindre aktivitet i SMV-segmentet og i yderområderne, siger Bo Sandberg og fortsætter:

- Som sædvanlig er det heller ikke på alle byggeriets delmarkeder, der er udsigt til stigende beskæftigelse. Og tallene for forgæves rekruttering fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er heller ikke ligefrem alarmerende. Men selvfølgelig skal man ikke lukke øjnene for, at adgangen til kvalificeret arbejdskraft efterhånden er ”top of mind” mange steder i bygge- og anlægsbranchen.

Dansk Byggeri opfordrer derfor til rettidig omhu på tre områder:

- Det er på høje tid, at de faglærte erhvervsuddannelser opprioriteres. Samtidig skal der fortsat være adgang til udenlandsk arbejdskraft i EU´s indre marked. Endelig skal det fortsatte reformspor øge arbejdsudbuddet. Og efter et dagpengeforlig, som ganske vist gav en acceptabel afklaring på et ømtåleligt politisk spørgsmål, men som isoleret set gav et minus på jobkontoen, er kravet til positive beskæftigelseseffekter af forårets skattereform endnu større, siger Bo Sandberg.

Lave forventninger
Selve Danmarks Statistiks sammensatte sæsonkorrigerede konjunkturindikator for bygge og anlæg er uændret på et nettotal på -13 i oktober, som tilfældet også var i september.

- At byggeriets fremtidsforventninger på 8. år i træk ligger og roder dybt nede i det negative territorium dokumenter tydeligt, at aktivitetsniveauet fortsat er under normalen, og at spekulationer om overophedning er det rene fatamorgana. Det ændrer ikke ved, at der er et mismatch på nogle dele af arbejdsmarkedet og indenfor nogle bestemte vitale jobfunktioner, siger cheføkonomen.