Find vej: Forside » Artikler » Sving penslen inden det er for sent

Sving penslen inden det er for sent

Lagt på maler24.dk den 08-09-2013 af malerMaster

Vinduer af træ skal males, og de skal males i tide, hvis du vil forlænge deres levetid. Følg malermesterens enkle råd, og styr uden om de klassiske gør-det-selv fejl.

Foråret er ofte for vådt. Sommeren er ofte for varm, men sensommeren og det tidlige efterår er til gengæld det helt rigtige tidspunkt at gribe penslen og gøre noget ved husets tørstige og afskallede vinduer. Ifølge malermester Christoffer Pape Mortensen er der ingen vej uden om, hvis man vil beholde sine vinduer i mange år:

Man skal male sine vinduer jævnligt for at forlænge deres levetid. Det er ganske enkelt. Træværket skal beskyttes mod vind og vejr samt solens ultraviolette stråler, der alt sammen nedbryder malingen.

Uden maling vil det bare træ suge fugt til sig og begynde at rådne. Selv en lille revne i malingen er nok til at få nedbrydningen til at gå i gang. Vinduesproducenten Rationel anbefaler af samme årsag, at man går sine trævinduer efter en gang om året for at kunne tage eventuelle problemer i opløbet.

Det kan slet ikke betale sig at lade være. Med en kærlig hånd holder dine vinduer og døre i rigtig mange år, siger Thomas W. Hansen, der arbejder som rådgiver hos Rationel.

Alternativt kan man selvfølgelig vælge trævinduer med en udvendig beklædning af aluminium. De er stort set vedligeholdelsesfri, og man slipper for alt, hvad der har med sandpapir, pensler og maling at gøre.

Har man vinduer af træ, skal de males. Vælger man selv at gå i gang, er der gode råd at hente hos fagfolk. Efter ti år som malermester har Christoffer Pape Mortensen ikke svært ved at pege på, hvor gør-det-selv folket ofte fejler:

Den mest almindelige fejl er, at folk ikke får gjort forarbejdet ordentligt, siger Christoffer Pape Mortensen. Hvis man ikke får vasket vinduesrammen ordentligt ned i grundrens, slebet eller skrabet den løse maling af og får givet de bare pletter en god grunder, kommer der som regel hurtigt afskalning igen.

I farvehandelen skal man vælge mellem forskellige typer maling: En oliebaseret alkyd-maling, en vandbaseret plast-maling eller en blanding mellem de to.

Om den ene er mere holdbar end den anden, er et spørgsmål om religion, siger malermesteren.

Selv bruger han blandingen mellem plast og alkyd, som forener de gode egenskaber fra begge typer maling. Den lugter mindre end ren oliemaling, den kan fortyndes med vand, og penslerne kan gøres rene under hanen. Samtidig gør olien sit til, at malingen trænger bedre ind i træet, mens en ren plastmaling mere lægger sig på overfladen. Malingens kvalitet er til gengæld ikke noget at eksperimentere med:

Gå til en god farvehandler, og få professionel vejledning. Vælg et af de kendte mærker så er det aldrig helt ved siden af, råder Christoffer Pape Mortensen.


Malermesterens råd sådan maler du dine vinduer

At male vinduer udendørs strækker sig nemt over flere dage. Sørg derfor for at tage vejrguderne i ed, før du går i gang. Det lunefulde danske sommervejr byder ofte på kraftig blæst og regnbyger, som kan forsinke arbejdet. Mal ikke i direkte sollys, da malingen vil tørre, før den når at trænge ordentligt ned i træet. Hvis du kan ramme en dag med lette skyer, kun en smule vind og omkring 15-20 grader, er det perfekt. Sørg for at starte i god tid, så malingen er håndtør, inden duggen falder.

1: Start altid med at rense vinduets karm og ramme af i grundrens for at fjerne fedt og snavs. Sørg for at skylle grundigt efter med vand for at fjerne sæberester.

2: Vurder, hvor meget træværket trænger til maling. Hvis der blot er brug for en opfriskning, kan man nøjes med at slibe let med sandpapir korn 120/150. Man skal ikke slibe malingen af, blot mattere overfladen. Er træet derimod udpint og har løse flager af maling, skal disse skrabes af. Derefter slibes overgangene fra bart træ til maling med kraftigere sandpapir, korn 80.

3: Bart træ grundes med grundingsolie, som tørrer til dagen efter.

4: Mal de bare pletter med vinduesmaling. Giv dem gerne et par gange, så overgangene mellem det blotlagte træ og den gamle maling bliver mindre synlige.

5: Mal hele vinduets karm og ramme med vinduesmaling. Følg tørreanvisningerne på emballagen. Hvis malingen ikke er dækkende, mellemslibes med let sandpapir, før der males igen.