Find vej: Forside » Artikler » Sensommeren er perfekt at male i

Sensommeren er perfekt at male i

Lagt på maler24.dk den 03-09-2014 af malerMaster

Ikke for varmt. Ikke for vådt. Sensommeren og det tidlige efterår er det helt rigtige tidspunkt at gå husets vinduer efter med sandpapir og maling. Vejret er vigtigt, når husets træværk skal males. Så vigtigt, at man hellere må udskyde arbejdet end knokle løs på det forkerte tidspunkt. Sådan lyder det fra Erik Peitersen, fjernsynets kreative håndværker og inkarneret gør-det-selv-mand.

”Det er ikke løgn,” siger han. ”Hvis vejret er for vådt eller for varmt, er det faktisk bedre at hente en kop kaffe og smække fødderne op end give sig til at male vinduer.”

I høj sol kan malingen tørre ud, inden den er trængt ind i træet, forklarer han. Er vinduerne den mindste smule fugtige, binder malingen ikke ordentligt på træværket, og der kan komme skimmel og senere råd i træet.

”Det gør sensommeren perfekt at male i,” siger Erik Peitersen. ”Sådan en lidt overskyet dag med 15-20 graders varme og svag vind er det bare med at komme i gang.”

Vind, vejr og solens ultraviolette stråler er alt sammen med til at nedbryde malingen. Selv små revner er nok til, at det bare træ kan suge fugt til sig og begynde at rådne. Af samme årsag anbefaler vinduesproducenterne, at man går sine trævinduer efter en gang om året og tager eventuelle problemer i opløbet.

”Det er en temmelig god investering. Moderne vinduer og døre holder i rigtig mange år, hvis man bare tager sig ordentligt af dem,” siger Thomas W. Hansen, der arbejder som rådgiver hos Rationel Vinduer.

Boligejere, der ikke har tid eller kræfter til alt det med sandpapir, pensler, maling og vejrguder, kan overveje at vælge trævinduer med en udvendig beklædning af aluminium, hvis de alligevel skal skifte til nyt, foreslår rådgiveren.

”Træ/alu-vinduer er stort set vedligeholdelsesfri. Med dem i huset kan man gå direkte til kaffen i stedet for at stå og holde øje med det lunefulde danske sommervejr,” siger Thomas W. Hansen.

Peitersens fem trin til flotte vinduer

1.Rens karm og ramme af i grundrens og skyl efter med vand.

2.Slib træværket med sandpapir. Vælg korn 120/150 til at mattere med, hvis malingen blot skal opfriskes. Er træet af udpint og har løse flager af maling, skal disse først skrabes af. Slib derefter overgangene fra bart træ til maling med sandpapir korn 80

3.Grund bart træ med grundingsolie, og lad det tørre til dagen efter.

4.Mal de bare pletter med vinduesmaling, gerne et par gange. Vælg maling af god kvalitet. Om det er olie- eller vandbaseret betyder mindre – flere malermestre anbefaler blandingsmaling.

5.Mal hele vinduets karm og ramme med vinduesmaling. Følg tørreanvisningerne på emballagen. Slib mellem hvert lag, hvis malingen ikke er dækkende.