Find vej: Forside » Artikler » Byens kedeligste hus blev et dansk-tysk fyrtårn

Byens kedeligste hus blev et dansk-tysk fyrtårn

Lagt på maler24.dk den 18-02-2015 af malerMaster

Nyt sammenbygget Mediehus forener grænselandets medier i Aabenraa Bygningerne har ligget ud til et af de centrale kryds i Aabenraa siden midten af 1950’erne. Den sidste store konkurrent til prædikatet som ’byens kedeligste hus’ forsvandt, da den tidligere rutebilstation på det modsatte hjørne blev jævnet med jorden og gav plads for Opnørgården.

Måske har bygningen også været en torn i øjet på Stenbjerg Ejendomme, der udover opførelsen af Opnørgården står bag flere markante og særdeles vellykkede renoveringer langs hovedvejen gennem Aabenraa. I hvert fald er der med vanlig omhu sket ting og sager, så den kedelige plet er erstattet af en bygning, der lyser op i bybilledet. Både i kraft af sit flotte udseende og som pejlemærke for samarbejdet mellem dansk og tysk i grænselandet.

Bygningen, der tidligere kun husede redaktionen for det tyske mindretals avis, Der Nordschleswiger, rummer nu også Syddanske Mediers redaktioner på Jydske Vestkysten henh. Aabenraa Ugeavis og Skala.fm. Alle grænselandets medier er dermed kommet under samme tag. Redaktionerne har til huse i hver sin del af bygningen, men har fælles mødelokale og fælles indgang i det nyopførte tårn, der har erstattet den oprindelige lave mellembygning. Tårnet er med sin flotte ovenlyskuppel og udvendige lysavis et markant vartegn for det nye Mediehus og en anderledes helstøbt forening af de to bygningsdele end forgængeren.

For at forene nyt og gammelt blev ombygningen afsluttet med en ny facadebehandling, så hele komplekset står med ny og ensartet udstråling. Det var den lokale facadeekspert Rockidan, som rådgav om og leverede facademalingen. Og næsten symptomatisk for ånden i byggeriet importeres malingen fra den tyske storproducent Caparol.

- Vi stod reelt med to forskellige underlag med både sugende og ikke sugende sten, forklarer facadekonsulent og medejer Lars Veibye Johansen, Rockidan. Samtidig skulle opgaven løses uden en pudsbehandling eller en ekstra udfyldende mellembehandling. Derfor endte vi med Muresko Silacryl Facademaling, der både har en stærk vedhæftning, fylder rigtig godt og har samme klassisk matte og diffusionsåbne overflade som silikat, forklarer Lars Veibye Johansen.

Muresko Facademaling kom oprindeligt på markedet helt tilbage i 1959, men har over årene gennemgået en løbende produktudvikling. Derfor er den i dag er fuldt på højde med de bedste silikoneharzmalinger i forhold til både vandafvisende effekt og mulighed for indtoning i stærke farver. I Danmark tæller referencelisten bl.a. også Tivolis Koncertsal i København.

Det er Oesten Ingeniører og Arkitekter, Aabenraa, der har tegnet og projekteret det nye Mediehus, mens Malerfirmaet NP Sørensen, Haderslev, har stået for malerarbejdet. Bygherren Stenbjerg Ejendomme ejes af skibsreder Hans Michael Jebsen, der gennem selskabet blandt andet har stået bag en række renoveringer af gamle danske kroer og hoteller.