Find vej: Forside » Artikler » Blødgøringsanlæg – godkendt til drikkevand: Øget efterspørgsel på kalkfrit vand

Blødgøringsanlæg – godkendt til drikkevand: Øget efterspørgsel på kalkfrit vand

Lagt på maler24.dk den 24-02-2017 af malerMaster


Blødgøringsanlæg er endelig blevet godkendt til drikkevand. Nu kan både det varme og kolde vand blive kalkfrit. Det vil betyde en øget efterspørgsel på blødgøringsanlæg til villaer og større ejendomme, og at det med fordel også kan medtænkes i byggeprojekter.Der vil fremover komme mere fokus på BWT’s blødgøringsanlæg, efter at de er blevet godkendt til drikkevand. Ifølge Steen Mikkelsen, teknisk konsulent, BWT er det nemlig boligejerne og brugerne, der bliver de helt store vindere, når de slipper for besværlig rengøring, afkalkning af elektriske apparater med varmelegemer og dyre reparationer som følge af kalkbelægninger.

VVS-branchen kan derfor forvente en øget efterspørgsel på installering af blødgøringsanlæg. Samtidig er det en oplagt mulighed at tilbyde kunderne blødgøringsanlæg i forbindelse med, at der udskiftes armaturer, toiletter eller varmtvandsbeholdere.

Blødgøringsanlæg til alle
Både almindelige boligejere og større ejendomme kan få blødgjort vand ved at få installeret et blødgøringsanlæg af en VVS’er. Blødgøringsanlægget installeres lige efter vandmåleren, hvor vandet kommer ind i huset. Når vandet løber gennem anlægget, fjernes kalken fra vandet, så boligejeren får kalkfrit vand i hele huset. Det er altså ikke kun varmeinstallationerne, men alle boligens installationer og beboere, der får glæde af det kalkfrie vand. Der er derfor nu endnu større grund til at overveje at få et blødgøringsanlæg installeret.

Både i større ejendomme og i villaer vil der være færre reparationer, når både det kolde og varme vand er blødgjort. Brugerne slipper for afkalkning af kaffemaskiner, elkedler, vandhaner mv. Herudover undgås kalkaflejringer ved tappesteder i badeværelser, køkkener og vaskerum, som vil fremstå pænere og renere.

Store besparelser
Med et blødgøringsanlæg vil brugerne opleve mange besparelser. Uden kalkbelægninger på varmelegemerne spares der el på bl.a. elkedlen, kaffemaskinen, opvaske- og vaskemaskinen. Der er også besparelser på skrappe rengørings- og afkalkningsmidler, som helt kan undlades. Sæbeforbruget kan halveres, og der kan helt undgås brug af salt i opvaskemaskinen og skyllemiddel til tøjvask. Hertil kommer, at kaffemaskine, elkedel, vaskemaskine mv. holder længere, da varmelegemerne ikke kalker til.

Lavere drifts- og vedligeholdelsesudgifter
Med blødgjort vand i større ejendomme undgås kalkbelægninger på varmefladerne i varmevekslere, kedler og varmtvandsbeholdere. Det giver markant længere levetid på ejendommens varmeanlæg og vandinstallationer. Der er også store besparelser på serviceudgifterne med færre beholderrensninger og mindre vedligehold. I villaer undgås tilsvarende kalkbelægninger på varmelegemer og varmtvandsbeholderen med store besparelser til følge.

Energibesparelser med kalkfrit vand
Uden kalk i vandet øges virkningsgraden i varmtvandsbeholderen, som betyder et
bedre energiforbrug. Der vil samtidig være et lavere energiforbrug på cirkulationspumper på grund af et mindre modtryk, når rørene ikke kalker til. Har ejendommen fjernvarme, kan det undgås at betale tillægsafgift på grund af høj returtemperatur på fjernevarmevandet.

Godkendt til drikkevand
BWT’s blødgøringsanlæg har DVGW-certifikat fra Tyskland og må dermed anvendes til drikkevand i Danmark. Produktet testes regelmæssigt for overholdelse af regler vedrørende sikkerhed, hygiejne og miljøbeskyttelse.

Hvis du vil vide mere
Du kan læse mere på kalkfrithjem.dk eller høre nærmere om blødgøringsanlæg på VVS-messen, stand D-6546 i Odense Congress Center den 26.-28. april 2017.

Faktaboks: Sådan virker et blødgøringsanlæg
Et blødgøringsanlæg fra BWT fungerer ved at vandet ledes gennem en såkaldt ionbytter som fjerner kalcium- og magnesiumioner og dermed blødgør vandet. Blødgøringsanlæg er en anerkendt teknologi og har været anvendt industrielt i mere end 50 år.